2011. november 9., szerda

Vajkrémes szalagárés szelet (kiadós és olcsó)

Jellemzők: szalalkálival készülő sütemény, igen kiadós és nem kerül sokba. Vajkrém helyett egyéb sűrű krémekkel is töltheted. Elkészítés után mindenképpen hideg helyen, lefedve tárold a süteményt, hogy a tésztalapok megpuhuljanak. 
Elkészítési idő: 50 perc süteménylap-készítés + 15 perc krémkészítés + 1 éjszaka pihentetés 
Nehézségi fok: haladóknak
Olcsósági faktor: ****


Hozzávalók három tésztalaphoz:
  • 1 dl tej
  • 28 dkg liszt
  • 8 dkg sütőmargarin
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag szalalkáli

Hozzávalók az alap vajkrémhez:
  • 20 dkg porcukor
  • 25 dkg sütőmargarin (vagy vaj)
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 5 dl tej
  • 5 evőkanál liszt

Elkészítés:
  1. A három tésztalaphoz való alapanyagokat gyúrd össze alaposan.
  2. Nyújts a masszából három vékony tésztalapot. Helyezd azokat zsiradékkal vékonyan kikent lemeztepsire.
  3. Süsd meg a lapokat világosra forró, előmelegített sütőben. Nagyon hamar készen vannak.
  4. Kavard a margarint (vagy a vajat) a porcukorral habosra. 
  5. Kevés tejet keverj el csomómentesre öt evőkanálnyi liszttel, majd add hozzá a többi tejet. Lassú tűzön főzd sűrűre.
  6. Ha kihűlt a tejes pép, add hozzá a vaníliás cukrokat, valamint a vajkrémet.
  7. A krémmel töltsd meg a kihűlt lapokat.
  8. A sütemény tetejére is kerülhet a krémből.
  9. Letakarva tedd a süteményt hűvös helyre.
  10. Jó étvágyat!

Egyéb elnevezések: vajkrémes szalalkális sütemény