2011. november 9., szerda

Tyúkláb (gyors, egyszerű fánk)

Jellemzők: finom, fánkhoz hasonló, de élesztő nélkül készülő édes, olajban sült tészta. Gyorsan készen van! 
Elkészítési idő: 20 perc tésztagyúrás + 20 perc sütés 
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: *****



Hozzávalók négy adaghoz:
  • 4 db tojásfehérje kemény habbá verve
  • 4 db tojássárgája
  • két evőkanál rum
  • 4 evőkanál porcukor
  • csipetnyi só
  • búzafinomliszt
  • lekvár / dzsem / gyümölcsíz


Elkészítés:
  1. A tojásfehérjehabbal keverd el a cukrot, a tojássárgájákat, ízesítsd egy evőkanálnyi rummal és egy kevés sóval. Adj hozzá annyi lisztet, hogy rugalmas, jól formázható tésztát kapj.
  2. A masszát nyújtsd egyenletes, 0,5 cm vastagra kilisztezett gyúródeszkán.
  3. Vágj ki belőle 4x4 cm-es négyzeteket. Minden négyzetet a sarkaknál vagdoss úgy be (négy-négy vágással), hogy tyúklábhoz hasonló formájú legyenek az egyes darabok.
  4. A tésztalapocskákat dobd bő, forró olajba.
  5. Tálald porcukorral meghintve. Adj mellé gyümölcslekvárt, amelyet egy evőkanálnyi rummal kevertél el.
  6. Jó étvágyat!