Elkészítési idő: borsóáztatás + 120 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****
Hozzávalók 8 adaghoz:
- 50 dkg zöld felesborsó átmosva, majd egy éjszakára hideg vízbe beáztatva
- 2 fej vöröshagyma apró kockákra vágva
- 1 kisebb hátsó csülök vagy 2 mellső csülök (kb. 1 kg), megtisztítva
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 sárgarépa felkarikázva
- 1 petrezselyemgyökér felkarikázva
- 3 húsleveskocka
- néhány ág friss kakukkfű vagy 1 teáskanál szárított
- 2 babérlevél
- 6-8 szem egész fekete bors
- só
Elkészítés:
- Rakd egy edénybe a lecsöpögtetett zöldborsót és a csülköt. Öntsd fel 1,7 liter vízzel. Forrald fel, majd állítsd alatta a gázrózsát/főzőlapot takarékra. Ne takard le az edényt fedővel.
- Ha a lé tetején kiül a hab, szedd le azt egy szűrőkanállal. Tedd a levesbe a zöldségeket, a fűszereket és a húsleveskockákat.
- Főzd a levest alacsony fokozaton, fedővel félig letakarva addig, amíg a csülökcsontról nem kezd leválni a hús. (Addigra a felesborsó is megpuhul.)
- Az elkészült ételből emeld ki a babérlevelet, valamint a csülköt. Ez utóbbinak távolítsd el a csontját (és ízlés szerint a zsírosabb részeit is), darabold fel a húsát, majd helyezd vissza a levesbe a hússzeleteket.
- Tálald a levest melegen, vajas-fokhagymás pirítóssal. Jó étvágyat!
Összár: 1100 - 1400 Ft (2011), de 8 adag!
Egyéb elnevezések: felesborsóleves