2011. november 23., szerda

Rizses hús olasz módra, csirkével

Jellemzők: finom rizses egytálétel csirkével és zöldségekkel. Egészséges és egyszerű, ideális hétköznapi ebéd vagy vacsora.
Elkészítési idő: 45 perc - 55 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: *** / ****


Hozzávalók négy adaghoz:
  • 40 - 50 dkg csirkemellfilé megmosva, csíkokra vágva VAGY 4-6 csirke felsőcomb bőr nélkül, kicsontozva, s szintúgy csíkokra vágva
  • 35 dkg hosszúszemű rizs hideg vízzel átmosva, lecsöpögtetve
  • 2 húsleveskocka 1 liter vízben felfőzve
  • 1 konzervnyi aprított, hámozott paradicsom VAGY 3-4 paradicsom húsa apró kockákra vagdalva, mag és héj nélkül
  • 1 vastag húsú kaliforniai paprika, narancssárga színű, kicsumázva, húsa vastag csíkokra szabdalva
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 2 db közepes lilahagyma nyolcadokba vágva
  • 1 dl (olíva)olaj
  • fél teáskanál szárított bazsalikom VAGY néhány levél friss bazsalikom
  • fél teáskanál oregánó
  • őrölt fekete bors
  • egy jó nagy serpenyő

Elkészítés:
  1. Hevítsd fel az olajat a serpenyőben, majd süsd át rajta (3-4 percig) a húscsíkok mindkét oldalát. A húsdarabokat szedd ki egy tányérra.
  2. Ugyanígy pirítsd meg az olajon a hagymanyolcadokat és a paprikacsíkokat. Ezek kerüljenek a hús mellé a tányérra.
  3. A serpenyőben maradt olajon süsd (ne égesd) a fokhagymát 1 percig, majd öntsd hozzá a rizst. 
  4. Tedd a paradicsomkockákat és a tányéron lévő hozzávalókat a rizsre. Fűszerezd borssal, bazsalikommal és oregánóval, keverd el, majd öntsd fel a húslével. 
  5. Forrald fel az ételt, majd kapcsold alacsony fokozatra alatta a tűzhelyet. A serpenyőt ne takard le fedővel. Hagyd puhulni a hozzávalókat kb. 20 - 25 percig (a csirkecombnak kicsit több idő kell, mint a mellnek). A jó olaszos rizses hús nem száraz, de nem is nagyon tocsogós.
  6. Végül kóstold meg, hogy elég sós-e az étel, ha nem, ízesítsd meg. Jó étvágyat!

Összár: évszaktól és húsfajtától függően 900 - 1500 Ft.

Egyéb elnevezések: olasz rizses hús, csirkés rizs.