Elkészítési idő: 45 perc - 55 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: *** / ****
Hozzávalók négy adaghoz:
- 40 - 50 dkg csirkemellfilé megmosva, csíkokra vágva VAGY 4-6 csirke felsőcomb bőr nélkül, kicsontozva, s szintúgy csíkokra vágva
- 35 dkg hosszúszemű rizs hideg vízzel átmosva, lecsöpögtetve
- 2 húsleveskocka 1 liter vízben felfőzve
- 1 konzervnyi aprított, hámozott paradicsom VAGY 3-4 paradicsom húsa apró kockákra vagdalva, mag és héj nélkül
- 1 vastag húsú kaliforniai paprika, narancssárga színű, kicsumázva, húsa vastag csíkokra szabdalva
- 2 gerezd fokhagyma összezúzva
- 2 db közepes lilahagyma nyolcadokba vágva
- 1 dl (olíva)olaj
- fél teáskanál szárított bazsalikom VAGY néhány levél friss bazsalikom
- fél teáskanál oregánó
- só
- őrölt fekete bors
- egy jó nagy serpenyő
Elkészítés:
- Hevítsd fel az olajat a serpenyőben, majd süsd át rajta (3-4 percig) a húscsíkok mindkét oldalát. A húsdarabokat szedd ki egy tányérra.
- Ugyanígy pirítsd meg az olajon a hagymanyolcadokat és a paprikacsíkokat. Ezek kerüljenek a hús mellé a tányérra.
- A serpenyőben maradt olajon süsd (ne égesd) a fokhagymát 1 percig, majd öntsd hozzá a rizst.
- Tedd a paradicsomkockákat és a tányéron lévő hozzávalókat a rizsre. Fűszerezd borssal, bazsalikommal és oregánóval, keverd el, majd öntsd fel a húslével.
- Forrald fel az ételt, majd kapcsold alacsony fokozatra alatta a tűzhelyet. A serpenyőt ne takard le fedővel. Hagyd puhulni a hozzávalókat kb. 20 - 25 percig (a csirkecombnak kicsit több idő kell, mint a mellnek). A jó olaszos rizses hús nem száraz, de nem is nagyon tocsogós.
- Végül kóstold meg, hogy elég sós-e az étel, ha nem, ízesítsd meg. Jó étvágyat!
Összár: évszaktól és húsfajtától függően 900 - 1500 Ft.
Egyéb elnevezések: olasz rizses hús, csirkés rizs.