Elkészítési idő: 300 perc (kelesztéssel együtt)
Nehézségi fok: haladóknak
Olcsósági faktor: ****
Hozzávalók egy veknihez:
- 20 dkg kókuszreszelék
- 2,5 dl + 1,5 dl víz
- 8 dkg cukor + egy evőkanálnyi
- 1 tasak vaníliás cukor
- 60 dkg liszt
- 4 dkg élesztő
- csipetnyi só
- 1 teáskanál olvasztott vaj
- zsiradékkal kikent, belisztezett kenyérsütőforma
Elkészítés:
- A kókuszreszeléket szórd egy tálba. Forralj fel 2,5 dl vizet, majd öntsd le vele a reszeléket.
- Hagyd állni a reszeléken a vizet egy órán át, majd turmixold össze az egészet kb. 5 percig.
- A kókuszos egyveleget melegítsd fel egy kicsit (forralni már nem kell), majd kis lyukú szűrőkanálon passzírozd át.
- Egy evőkanál cukorból, 1,5 dl vízből és az élesztőből készíts kovászt.
- Szórd a tálba a liszt felét (30 dkg), majd öntsd le a langyos kovásszal. Adj hozzá sót, majd keverd el egy fakanállal. Hagyd állni kb. 30 percig.
- Dolgozd össze a tál tartalmát a többi liszttel, a kókusztejjel, a cukorral, a vaníliás cukorral és egy kevéske olvasztott vajjal. Gyúrd addig, amíg könnyű, nem ragadós masszát nem kapsz.
- Helyezd a tésztát a kilisztezett, kizsírozott sütőformába, takard le és hagyd kelni meleg helyen 3 óra hosszát.
- A kelesztési idő letelte után told 180 Celsius fokos, előmelegített sütőbe. Kb. 30-35 perc kell neki, hogy megsüljön.
- Jó étvágyat!