2011. november 16., szerda

Tahiti kókuszkenyér

Jellemzők: Kókusztejjel ízesített édes kelt tészta. Tahitin és környékén reggelire fogyasztják. Méregdrága kókusztejet nem kell hozzá beszerezni, mivel ez kókuszreszelékből otthon is előállítható.
Elkészítési idő: 300 perc (kelesztéssel együtt) 
Nehézségi fok: haladóknak
Olcsósági faktor: ****


Hozzávalók egy veknihez:

  • 20 dkg kókuszreszelék 
  • 2,5 dl + 1,5 dl víz
  • 8 dkg cukor + egy evőkanálnyi
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 60 dkg liszt
  • 4 dkg élesztő
  • csipetnyi só
  • 1 teáskanál olvasztott vaj
  • zsiradékkal kikent, belisztezett kenyérsütőforma

Elkészítés:
  1. A kókuszreszeléket szórd egy tálba. Forralj fel 2,5 dl vizet, majd öntsd le vele a reszeléket.
  2. Hagyd állni a reszeléken a vizet egy órán át, majd turmixold össze az egészet kb. 5 percig.
  3. A kókuszos egyveleget melegítsd fel egy kicsit (forralni már nem kell), majd kis lyukú szűrőkanálon passzírozd át.
  4. Egy evőkanál cukorból, 1,5 dl vízből és az élesztőből készíts kovászt.
  5. Szórd a tálba a liszt felét (30 dkg), majd öntsd le a langyos kovásszal. Adj hozzá sót, majd keverd el egy fakanállal. Hagyd állni kb. 30 percig.
  6. Dolgozd össze a tál tartalmát a többi liszttel, a kókusztejjel, a cukorral, a vaníliás cukorral és egy kevéske olvasztott vajjal. Gyúrd addig, amíg könnyű, nem ragadós masszát nem kapsz.
  7. Helyezd a tésztát a kilisztezett, kizsírozott sütőformába, takard le és hagyd kelni meleg helyen 3 óra hosszát.
  8. A kelesztési idő letelte után told 180 Celsius fokos, előmelegített sütőbe. Kb. 30-35 perc kell neki, hogy megsüljön.
  9. Jó étvágyat!