2011. november 16., szerda

Pita - így készül egyszerűen a görög zsebes kenyér

Jellemzők: Görögország és a Közel-Kelet univerzális kenyérfélesége a pita / zsebes kenyér. Fűszeres húsokkal, salátákkal és mártásokkal tölthető. Őshazájában forró (tégla)kemencében sütik, ám ezt a technikát nagyon nehéz a magyar konyhai körülmények közé adaptálni. Azonban a következő recepttel ez sikerülhet!
Elkészítési idő: 270 perc kelesztéssel együtt
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: *****

Hozzávalók 12 db pitához:
  • 3 dkg élesztő 1 dl meleg, egy csapott evőkanálnyi cukorral édesített vízben feloldva
  • 50 dkg finomliszt + kevés liszt a gyúródeszka megszórásához
  • 1 csapott evőkanál só
  • pár csepp étolaj
  • 3 dl langyos víz

Elkészítés:
  1. Szórd a lisztet egy tálba. Fúrj egy lyukat a közepébe és öntsd bele a habos, élesztős vizet.
  2. Add hozzá apránként a 3 dl langyos vizet, közben kevergesd a lisztet egy fakanállal folyamatosan.
  3. Helyezd a ragadós tésztát egy kilisztezett gyúródeszkára és gyúrd 15-20 percig folyamatosan.
  4. Ha összeállt a tészta, nem ragad, és jó rugalmas, tedd bele a gyúrótálba. Az egész tészta külső felületét vékonyan kend be pár csepp étolajjal, majd fedd le a tál tetejét, s tedd 180 percre meleg helyre.
  5. A duplájára kelt tésztát nyújtsd ki lisztezett deszkán, majd alakíts ki 12 db egyforma méretű golyót belőle. A golyó teljes felületét fedje be vékony lisztréteg.
  6. Takard le a golyókat és hagyd állni 15 percig azokat.
  7. A sütőrácsot helyezd a legalsó fokra, majd melegítsd elő a sütődet 260 Celsius fokosra.
  8. A golyókból sodrófával formázz 12-14 cm átmérőjű, kb. 0,6-0,7 mm vastag köröket.
  9. Egy körben két-három pitát tegyél olajjal vékonyan kikent lemeztepsire.
  10. A pitát hagyd sülni négy percig, majd fordítsd meg, s hagyd további két percig sülni a másik oldalával felfelé. A kenyér megfordításához használj lapátot, mert nagyon forró a tészta. Az első négy perc alatt egy nagy vagy több kisebb hólyag fog nőni a pitán, ezt (ezeket) a megfordítás előtt nyomd le a lapáttal óvatosan.
  11. A kihűlt zsebes kenyereket tárold zsákokban. Négy-öt napig frissek maradnak. Zsákokba helyezve, fagyasztóban tárolva körülbelül egy hónapig elállnak.