Elkészítési idő: 270 perc kelesztéssel együtt
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: *****
Hozzávalók 12 db pitához:
- 3 dkg élesztő 1 dl meleg, egy csapott evőkanálnyi cukorral édesített vízben feloldva
- 50 dkg finomliszt + kevés liszt a gyúródeszka megszórásához
- 1 csapott evőkanál só
- pár csepp étolaj
- 3 dl langyos víz
Elkészítés:
- Szórd a lisztet egy tálba. Fúrj egy lyukat a közepébe és öntsd bele a habos, élesztős vizet.
- Add hozzá apránként a 3 dl langyos vizet, közben kevergesd a lisztet egy fakanállal folyamatosan.
- Helyezd a ragadós tésztát egy kilisztezett gyúródeszkára és gyúrd 15-20 percig folyamatosan.
- Ha összeállt a tészta, nem ragad, és jó rugalmas, tedd bele a gyúrótálba. Az egész tészta külső felületét vékonyan kend be pár csepp étolajjal, majd fedd le a tál tetejét, s tedd 180 percre meleg helyre.
- A duplájára kelt tésztát nyújtsd ki lisztezett deszkán, majd alakíts ki 12 db egyforma méretű golyót belőle. A golyó teljes felületét fedje be vékony lisztréteg.
- Takard le a golyókat és hagyd állni 15 percig azokat.
- A sütőrácsot helyezd a legalsó fokra, majd melegítsd elő a sütődet 260 Celsius fokosra.
- A golyókból sodrófával formázz 12-14 cm átmérőjű, kb. 0,6-0,7 mm vastag köröket.
- Egy körben két-három pitát tegyél olajjal vékonyan kikent lemeztepsire.
- A pitát hagyd sülni négy percig, majd fordítsd meg, s hagyd további két percig sülni a másik oldalával felfelé. A kenyér megfordításához használj lapátot, mert nagyon forró a tészta. Az első négy perc alatt egy nagy vagy több kisebb hólyag fog nőni a pitán, ezt (ezeket) a megfordítás előtt nyomd le a lapáttal óvatosan.
- A kihűlt zsebes kenyereket tárold zsákokban. Négy-öt napig frissek maradnak. Zsákokba helyezve, fagyasztóban tárolva körülbelül egy hónapig elállnak.