2011. november 17., csütörtök

Rakott krumpli extra olcsón és lucskosan

Jellemzők: Egyszerűen összedobálható rakottas egytálétel.
Elkészítési idő: 100 perc (burgonyafőzéssel együtt)
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: *****

Hozzávalók négy adaghoz:
  • 1 kg közepes szemű, hibátlan és nem csírás burgonya 
  • 4-8 tojás megfőzve, megpucolva, felkarikázva
  • 2 pohár zsírszegény tejföl (350 gramm)
  • 3 evőkanál zsír vagy étolaj
  • 25 dkg lecsókolbász felkarikázva
  • 2 nagy fej vöröshagyma felkockázva
  • teáskanálnyi pirospaprika (opcionális)
  • só vagy ételízesítő
  • őrölt fekete bors

Elkészítés:
  1. A krumplit főzd meg héjában (de ne főzd szét). Ha elkészült, öntsd le a levét, engedj rá hideg vizet és hagyd állni abban 5 percig.
  2. Pucold meg a krumplit, majd karikázd fel.
  3. Egy edényben olvaszd fel a zsírt, tedd bele a hagymát és kicsit pirítsd meg. Ízlés szerint mehet rá kevés pirospaprika is.
  4. Egy sütőtál vagy egy tepsi aljára öntsd a zsiradék felét. A krumpli felét rétegezd le.
  5. A krumplis rétegre kerüljön a kolbász- és a tojásréteg. Öntsd erre az egyik tejfölös pohár tartalmát.
  6. Fedd be a maradék burgonyaszeletekkel. Sózd és borsozd meg. Öntsd rá a hagymás zsír maradékát, majd fedd be a másik doboznyi tejföllel.
  7. Told a tálat / tepsit előmelegített, 180 Celsius fokos sütőbe. Süsd letakarva kb. 35 percig, majd anélkül további 10 percet.
  8. Tálald friss salátával vagy savanyúsággal. Jó étvágyat!