Elkészítési idő: 60 perc sütéssel együtt
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****
Hozzávalók négy adaghoz (8 db):
- 60 dkg burgonya meghámozva, megmosva, apró kockákra vágva
- 2 konzervnyi szardínia (2x120 g), lecsöpögtetve
- 1 maroknyi petrezselyemzöld finomra metélve
- 1 maroknyi apróra vágott zöldhagyma vagy póréhagyma
- 1 kisebb citrom héja és leve
- 3 evőkanál sűrű majonéz
- 0,5 pohár natúr joghurt (75 g)
- só
- őrölt fekete bors
- búzafinomliszt
- olaj a sütéshez
- pirospaprika (opcionális)
Elkészítés:
- Főzd meg a krumplikockákat enyhén sós vízben, majd ha elkészült, öntsd le a levét és törd jól át.
- Helyezd egy tálba a lecsöpögtetett haldarabokat és pépesítsd egy villa segítségével. Kalciumban gazdag szálkáit ne távolítsd el. Add a péphez a citromlevet és kevés citromhéjreszeléket, a petrezselyem- és hagymaaprítékot, némi sót és borsot, a joghurtot, továbbá a majonézt.
- Keverd hozzá a pürésített burgonyát. Dolgozd össze alaposan. Alakíts ki a masszából 8 db, azonos méretű pogácsát.
- Forgasd meg a pogácsákat sós, borsos, (pirospaprikás) lisztben.
- Hevíts fel egy serpenyőben kb. 1 dl olajat, és süsd át a pogácsák mindkét oldalát 3-4 percen át. (Nem kell bő olajban sokáig sütni, hiszen egyik hozzávalója sem nyers.)
Egyéb elnevezések: halfasírt, halpogácsa, szardíniás krumplipogácsa