2011. november 18., péntek

Szardíniás burgonyapogácsa

Jellemzők: ízletes, könnyed, szardíniából és krumpliból készülő, olajban sült étel. Saláták, főzelékek mellé illő feltét, de paradicsommártással is finom.
Elkészítési idő: 60 perc sütéssel együtt  
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók négy adaghoz (8 db):
  • 60 dkg burgonya meghámozva, megmosva, apró kockákra vágva
  • 2 konzervnyi szardínia (2x120 g), lecsöpögtetve
  • 1 maroknyi petrezselyemzöld finomra metélve
  • 1 maroknyi apróra vágott zöldhagyma vagy póréhagyma
  • 1 kisebb citrom héja és leve
  • 3 evőkanál sűrű majonéz
  • 0,5 pohár natúr joghurt (75 g)
  • őrölt fekete bors
  • búzafinomliszt
  • olaj a sütéshez
  • pirospaprika (opcionális)

Elkészítés:
  1. Főzd meg a krumplikockákat enyhén sós vízben, majd ha elkészült, öntsd le a levét és törd jól át.
  2. Helyezd egy tálba a lecsöpögtetett haldarabokat és pépesítsd egy villa segítségével. Kalciumban gazdag szálkáit ne távolítsd el. Add a péphez a citromlevet és kevés citromhéjreszeléket, a petrezselyem- és hagymaaprítékot, némi sót és borsot, a joghurtot, továbbá a majonézt.
  3. Keverd hozzá a pürésített burgonyát. Dolgozd össze alaposan. Alakíts ki a masszából 8 db, azonos méretű pogácsát.
  4. Forgasd meg a pogácsákat sós, borsos, (pirospaprikás) lisztben.
  5. Hevíts fel egy serpenyőben kb. 1 dl olajat, és süsd át a pogácsák mindkét oldalát 3-4 percen át. (Nem kell bő olajban sokáig sütni, hiszen egyik hozzávalója sem nyers.) 

Egyéb elnevezések: halfasírt, halpogácsa, szardíniás krumplipogácsa