2011. november 18., péntek

Marokkói csirkecomb csicseriborsóágyon

Jellemzők: mennyei ízű és illatú, egészséges egytálétel, felidézi az arab konyha aromáit. Nem kell megijedni: a csicseriborsó nem drága alapanyag, egy fél kilós zacskóval 400 Ft körül már beszerezhető.
Elkészítési idő: 100 perc sütéssel együtt (+ 1 nap borsóáztatás) 
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****



Hozzávalók négy adaghoz:
  • 4 db nagy csirkecomb megtisztítva, a csontok mentén egy éles késsel, hosszan bevágva
  • 30 dkg csicseriborsó (felhasználás előtt 1 nappal átmosva, hideg vízbe áztatva)
  • 2 fej vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 5 nagy sárgarépa megpucolva és nagyobb kockákra vágva
  • 3 pasztinák megpucolva és nagyobb kockákra vágva
  • 2 db paradicsom megnyúzva, húsa kockákra vágva
  • egy maréknyi petrezselyem apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma jól összezúzva (vagy egy teáskanálnyi fokhagymapor)
  • fél teáskanál őrölt csilipaprika
  • fél teáskanál fahéj
  • fél teáskanál őrölt fekete bors
  • fél teáskanál őrölt római kömény
  • fél teáskanál őrölt szegfűbors
  • pár darab friss korianderlevél apróra vágva
  • 2 + 1 evőkanál (olíva)olaj

Elkészítés:
  1. A csicseriborsót főzd meg sótlan áztatóvizében. Kb. 30-35 perc alatt megpuhul
  2. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokosra.
  3. A fokhagymát, a csilipaprikát, a fahéjat, a fekete borsot, a szegfűborsot, a római köményt és egy-két teáskanál sót keverj össze egy evőkanálnyi olajjal, majd dörzsöld be vele alaposan a csirkecombokat. Kerüljön a bőre alá is a pácból.
  4. Egy tűzálló tál vagy egy kicsi tepsi alján csurgass szét két evőkanál olajat, majd öntsd a tálba a csicseriborsó, a paradicsom- és hagymakockák, a répa- és a pasztinákdarabok, valamint az aprított petrezselyem keverékét. Enyhén sózd és borsozd meg a réteget, s önts rá kevés vizet.
  5. Helyezd a csirkecombokat a zöldségek tetejére. A tálat fedd be a fedőjével vagy alufóliával. Told az előmelegített sütőbe 50 percre.
  6. Süsd további 10-15 percet nagyobb hő- vagy grillfokozaton fedő / alufólia nélkül.
  7. Tálald kevés apróra vágott korianderlevéllel meghintve! Jó étvágyat!