2011. november 18., péntek

Rakott ponty amerikai módra

Jellemzők: tojással, hagymával, citromlével és petrezselyemmel ízesített, rizses egytálétel. Friss saláta illik mellé. A karácsonyi menü egyik különleges pont(y)ja is lehet.

Elkészítési idő: 30 perc előkészítés + 45 perc sütés 
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: **** 

Hozzávalók négy adaghoz:
  • 1 1 kilogrammos ponty kifilézve (a filé így 80 dkg kb.)
  • 40 dkg rizs enyhén sós vízben majdnem puhára főzve, hideg vízzel átmosva és lecsöpögtetve
  • 1 pici fej vöröshagyma lereszelve
  • 3 evőkanál margarin vagy vaj
  • 1 maréknyi apróra vágott petrezselyemzöld
  • 1 citrom frissen facsart leve
  • 2 db tojás felverve
  • kb. 1 evőkanál só
  • őrölt fekete bors

Elkészítés:
  1. Melegítsd fel a sütődet 180 Celsius fokosra.
  2. Kenj ki 2 evőkanálnyi vajjal vagy margarinnal vastagon egy hőálló tálat vagy egy kisebb, de mély tepsit.
  3. A pontyfilészeleteket sózd és borsozd meg.
  4. A tálban halmozd fel a rizst. Helyezd rá a halszeleteket. Szórd meg az étel tetejét petrezselyemzölddel, öntsd rá a citromlevet, majd morzsold el a tetején a maradék zsiradékot.
  5. Fedd le a tálat / tepsit fedővel vagy alufóliával, s told az előmelegített sütőbe 30 percre.
  6. Ha letelt a fél óra, vedd ki az edényt, öntsd rá a felvert, enyhén megborsozott és megsózott tojást, majd csurgasd egyenletesen az étel tetejére. Süsd további 15 percet letakaratlanul.
  7. Jó étvágyat! 

Egyéb elnevezések: tepsiben sült ponty, rizzsel rakott ponty