Elkészítési idő: 30 perc előkészítés + 45 perc sütés
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****
Hozzávalók négy adaghoz:
- 1 1 kilogrammos ponty kifilézve (a filé így 80 dkg kb.)
- 40 dkg rizs enyhén sós vízben majdnem puhára főzve, hideg vízzel átmosva és lecsöpögtetve
- 1 pici fej vöröshagyma lereszelve
- 3 evőkanál margarin vagy vaj
- 1 maréknyi apróra vágott petrezselyemzöld
- 1 citrom frissen facsart leve
- 2 db tojás felverve
- kb. 1 evőkanál só
- őrölt fekete bors
Elkészítés:
- Melegítsd fel a sütődet 180 Celsius fokosra.
- Kenj ki 2 evőkanálnyi vajjal vagy margarinnal vastagon egy hőálló tálat vagy egy kisebb, de mély tepsit.
- A pontyfilészeleteket sózd és borsozd meg.
- A tálban halmozd fel a rizst. Helyezd rá a halszeleteket. Szórd meg az étel tetejét petrezselyemzölddel, öntsd rá a citromlevet, majd morzsold el a tetején a maradék zsiradékot.
- Fedd le a tálat / tepsit fedővel vagy alufóliával, s told az előmelegített sütőbe 30 percre.
- Ha letelt a fél óra, vedd ki az edényt, öntsd rá a felvert, enyhén megborsozott és megsózott tojást, majd csurgasd egyenletesen az étel tetejére. Süsd további 15 percet letakaratlanul.
- Jó étvágyat!
Egyéb elnevezések: tepsiben sült ponty, rizzsel rakott ponty