2011. november 29., kedd

Szalonnás krumplifőzelék (egyszerű és finom)

Jellemzők: a szalonnától különleges ízt nyer lesz a burgonyafőzeléknek eme fajtája. Sült kolbász mellé feltétként, de nem kötelező jelleggel.
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: *****

Hozzávalók négy adaghoz:
  • 80-90 dkg burgonya meghámozva, megmosva, kockákra vágva
  • 1 nagy fej vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 2 evőkanál liszt
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 1 leveskocka
  • 2 babérlevél
  • őrölt fekete bors

Elkészítés:
  1. A burgonyát főzd meg enyhén sós vízben. Tedd mellé a két babérlevelet is. Ha elkészült, szűrd le (de ne öntsd ki a főzőlevét!).
  2. A szalonnát vágd szeletekre, s egy nagyobb edényben süsd ki a zsírját. A szeleteket emeld ki egy kistányérra.
  3. A szalonna zsírjában pirítsd meg a hagymát. Szórd meg liszttel, s engedd fel kb. 5-6 dl krumplifőzővízzel. Ha felforrt, dobd bele a leveskockát.
  4. Add a léhez a főtt burgonyakockákat és fedő nélkül, alacsony lángon párold az ételt 4-5 percig.
  5. Tálald a főzeléket szalonnaszeletekkel, s sült kolbásszal a tetején!

Összár: 400 - 500 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: burgonyafőzelék szalonnával