2011. november 29., kedd

Lencsés csirkecomb

Jellemzők: kiadós, zsírszegény, fehérjedús egytálétel zöldségekkel és lencsével. 
Elkészítési idő: 90 perc 
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: ****


Hozzávalók négy adaghoz:
  • 4 db faros csirkecomb megtisztítva
  • 40 dkg barna lencse, a felhasználás előtt egy nappal megtisztítva és beáztatva
  • 0,5 dl étolaj 
  • 4 sárgarépa vastagra karikázva
  • 2 petrezselyemgyökér vastagra karikázva
  • egy evőkanálnyi petrezselyemzöld apróra metélve
  • 2 fej vöröshagyma nyolcadokba vágva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 2 szem borókabogyó
  • 5 dkg szalonna apró kockákra vágva
  • fél pohár tejföl (85 g)
  • 0,5 citrom leve és héja
  • 2 teáskanál ételízesítő

Elkészítés:
  1. Két babérlevél társaságában tedd oda főni a lencsét. Mire megpuhul, ne sok leve maradjon.
  2. Öntsd egy nagyobb edénybe az étolajat, majd pirítsd át rajta a szalonnát. Emeld ki a szalonnapörcöket egy kistányérra, majd süsd át a zsiradékon a csirkecombok mindkét oldalát.
  3. Dobd a csirke mellé a répa- és fehérrépakarikákat, a borókabogyót, a hagymanyolcadokat és a fokhagymát. Öntsd fel némi vízzel, ízesítsd ételízesítővel, majd párold a húst és a zöldségeket puhára.
  4. Ha megpuhultak a combok, add hozzá a lencsét (a babérlevélre már nincs szükség). Ízesítsd a levet a fél citrom lereszelt héjával. Kis lángon tartva az edényt párologtasd el az ételről a felesleges vizet.
  5. Végül emeld le a tűzhelyről a fazekat, keverd el az ételben a tejfölt, a szalonnapörcöt, a citrom levét és a petrezselymet.
  6. Tálald melegen! Jó étvágyat!

Összár: 1000 - 1200 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: csirkecomb lencsésen