2011. november 5., szombat

Sajtmártás egyszerűen

Jellemzők: mártások, besamelmártás alapú. Spagettivel + sonkával, vagy spenótgombócokkal (is) fogyasztható.
Elkészítési idő: 15 perc
Nehézségi fok: közepesen bonyolult
Olcsósági faktor: ***

Hozzávalók: 
  • 10 dkg reszelt, ízes sajt (a sajt típusa befolyásolja a mártás ízét)
  • 2 db tojás sárgája
  • 1 pohár (175 g) zsírszegény tejföl
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • bors ízlés szerint

Elkészítés:
  1. A vajat forrósítsd fel egy lábasban.
  2. Add hozzá a lisztet és forrald habzásig.
  3. Állandó kevergetés mellett ereszd fel tejjel, s sózd (ízlés szerint borsozd) meg. 
  4. Főzd sűrűre alacsony lángon, a kevergetést ne hagyd abba.
  5. Amikor elkészült, keverd hozzá a tejföllel elegyített 2 tojás felvert sárgáját, a sajtot.
  6. Hevítsd fel alaposan, de vigyázz, hogy le ne égjen.
  7. Fogyaszd forrón! (Plusz petrezselyemzölddel ízesítve is odatesz magáért.)
  8. Jó étvágyat!
Egyéb elnevezések: sajtszósz egyszerűen