2011. november 12., szombat

Sertésvese boros mártásban

Jellemzők: fehérjében gazdag, olcsó, de mégis különleges főétel. Zsemlegombóc vagy főtt tészta illik mellé. Készülhet marhaveséből is.
Elkészítési idő: 8-10 óra áztatás + 40 perc elkészítés
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók négy adaghoz:
  • 1 kg sertésvese (kb. 80 dkg megtisztítva)
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál sertészsír vagy olaj
  • 2 dl vörösbor
  • egy teáskanálnyi szárított rozmaring (vagy néhány ág friss)
  • őrölt feketebors

Elkészítés:
  1. Tisztítsd meg és hártyázd le a sertésvesét.
  2. Áztasd azt egy éjszakán át enyhén ecetes vízben.
  3. A vesét vágd vékony csíkokra.
  4. Hevítsd fel a zsiradékot egy serpenyőben és pirítsd át rajta a belsőségcsíkokat.
  5. A mártáshoz keverd el a lisztet csomómentesre a borral. Ízesítsd a fűszerekkel. Lassú tűzön forrald egy-két percig (sűrűn kevergesd), majd keverd el benne a vesecsíkokat a zsiradékkal együtt.
  6. Már csak melegíteni kell, továbbforralni nem.
  7. Jó étvágyat!

Egyéb elnevezések: boros sertésvese, vese vörösbormártásban