2011. november 7., hétfő

Savanyú káposztaleves húsgombóccal (tápláló egytálétel)

Jellemzők: rostokban gazdag, egytálételként funkcionáló gazdag leves. 
Elkészítési idő: 65-70 perc
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: ***

Hozzávalók négy személyre:
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 2 nagy sárgarépa lereszelve
  • 2 petrezselyemgyökér (fehérrépa) lereszelve
  • 1 pici darab zellergumó lereszelve
  • 1 kis darabka karalábé lereszelve
  • 2 evőkanál zsiradék
  • pirospaprika
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 adagnyi húsgombócmasszából 2,5 cm-esekre kiformázott húsgombóc, pirospaprikával fűszerezve
Elkészítés:
  1. A lereszelt zöldségeket párold félpuhára egy evőkanálnyi zsiradékon.
  2. Add hozzá a kimosott savanyú káposztát, majd engedd fel 1,2 liter vízzel. Sózd, borsozd.
  3. Ha felfőtt a víz, tedd bele főni a nyers húsgombócokat.
  4. Amiikor már megpuhultak a gombócok, készíts rántást egy evőkanál zsiradékból és a lisztből, majd sűrítsd be vele a levest.
  5. Kerülhet kevés pirospaprika is a rántásba (opcionális).
  6. Főzd még gyenge lángon a levest pár percig.
  7. Jó étvágyat!