Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****
Hozzávalók négy adag (egy fazéknyi) levesbe elegendő húsgombóchoz (ha főételhez, pl. vadas- vagy paradicsommártáshoz készül, minden megadott mennyiségnek a dupláját kell számolni):
- 25 dkg darált hús (ízlés szerinti, nem zsíros húsfajta)
- 1 tojás
- 6 dkg rizs
- bors
- só
- pirospaprika (opcionális)
- zöldfűszerek ízlés szerint (petrezselyem, kapor stb. ahogyan az adott recept írja, opcionális)
- gomba (opcionális)
Elkészítés:
- A nyers hozzávalókat gyúrd össze.
- Ízesítsd az adott recept szerint kívánt fűszerekkel.
- Ha nem jól formázható a gombóc, tegyél még hozzá egy kis prézlit vagy lisztet. Ezektől könnyebben golyókká alakítható a massza.
- Ha túl kemény a gombóc masszája, tegyél bele egy-két csepp vizet vagy tejet.
- Általában vagy a levesben, vagy lobogó, forró, enyhén sós vízben kell kifőzni.