2011. november 7., hétfő

Húsgombóc egyszerűen (alaprecept)

Jellemzők: húsból és rizsből készülő, önállóan általában nem fogyasztott ételféle. Leveseket, mártásokat gazdagíthatsz vele.
Nehézségi fok: egyszerű 
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók négy adag (egy fazéknyi) levesbe elegendő húsgombóchoz (ha főételhez, pl. vadas- vagy paradicsommártáshoz készül, minden megadott mennyiségnek a dupláját kell számolni):
  • 25 dkg darált hús (ízlés szerinti, nem zsíros húsfajta)
  • 1 tojás
  • 6 dkg rizs
  • bors
  • pirospaprika (opcionális)
  • zöldfűszerek ízlés szerint (petrezselyem, kapor stb. ahogyan az adott recept írja, opcionális)
  • gomba (opcionális)


Elkészítés:
  1. A nyers hozzávalókat gyúrd össze.
  2. Ízesítsd az adott recept szerint kívánt fűszerekkel.
  3. Ha nem jól formázható a gombóc, tegyél még hozzá egy kis prézlit vagy lisztet. Ezektől könnyebben golyókká alakítható a massza.
  4. Ha túl kemény a gombóc masszája, tegyél bele egy-két csepp vizet vagy tejet.
  5. Általában vagy a levesben, vagy lobogó, forró, enyhén sós vízben kell kifőzni.