Elkészítési idő: 35 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****
- 1 mirelit spenótpüré fele (kb. 250 g), kiolvasztva
- 15 dkg edámi (vagy trappista) sajt lereszelve
- 1 tömlős krémsajt, natúr ízesítésű (100 g)
- 3 dl tej
- 1 vöröshagyma apró kockákra vágva
- 4 gerezd fokhagyma összezúzva
- 1 zacskó (500 g) szélesmetélt (vagy spagetti), enyhén sós vízben kifőzve, leszűrve
- 0,5 dl (olíva)olaj
- 1 evőkanál búzafinomliszt
- 2 teáskanál szárított bazsalikom
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 zöldhagyma vékony karikákra vágva
- 1 maréknyi pirított mandula (opcionális)
Elkészítés:
- Párold üvegesre a vöröshagymát az olajon, majd süsd rajta meg a fokhagymapépet.
- Szórd meg liszttel, s süsd 1 percig.
- Öntsd fel tejjel, s kevergetve forrald 2 percig.
- Add a spenótot és a két sajtfélét a hagymás-tejes alaphoz. Keverd el alaposan. Ízesítsd bazsalikommal, szerecsendióval és ízlés szerinti mennyiségű sóval. Az edényt kis lángon tartva forrald fel, s főzd még folyamatosan kevergetve 5 percig.
- Tálald a tésztahalmokra szedve, zöldhagymakarikákkal (és esetleg pirított mandulával) meghintve, melegen. Jó étvágyat!
Összár: mandula nélkül, tésztával: 800 - 900 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: sajtkrémes - parajos metélt, sajtos - spenótos spagetti, sajtkrémes - parajos szósz / mártás.