2011. november 30., szerda

Sajtos - spenótos tészta olasz módra

Jellemzők: kellemes ízű tésztaétel. Ezt még a spenótgyűlölők is kedvelni fogják!
Elkészítési idő: 35 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 1 mirelit spenótpüré fele (kb. 250 g), kiolvasztva
  • 15 dkg edámi (vagy trappista) sajt lereszelve
  • 1 tömlős krémsajt, natúr ízesítésű (100 g)
  • 3 dl tej
  • 1 vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 zacskó (500 g) szélesmetélt (vagy spagetti), enyhén sós vízben kifőzve, leszűrve
  • 0,5 dl (olíva)olaj
  • 1 evőkanál búzafinomliszt
  • 2 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 zöldhagyma vékony karikákra vágva
  • 1 maréknyi pirított mandula (opcionális)

Elkészítés:
  1. Párold üvegesre a vöröshagymát az olajon, majd süsd rajta meg a fokhagymapépet.
  2. Szórd meg liszttel, s süsd 1 percig.
  3. Öntsd fel tejjel, s kevergetve forrald 2 percig.
  4. Add a spenótot és a két sajtfélét a hagymás-tejes alaphoz. Keverd el alaposan. Ízesítsd bazsalikommal, szerecsendióval és ízlés szerinti mennyiségű sóval. Az edényt kis lángon tartva forrald fel, s főzd még folyamatosan kevergetve 5 percig.
  5. Tálald a tésztahalmokra szedve, zöldhagymakarikákkal (és esetleg pirított mandulával) meghintve, melegen. Jó étvágyat!


Összár: mandula nélkül, tésztával: 800 - 900 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: sajtkrémes - parajos metélt, sajtos - spenótos spagetti, sajtkrémes - parajos szósz / mártás.