Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: haladóknak
Olcsósági faktor: ****
Hozzávalók 4-5 adaghoz:
- 4 tojássárgája
- 4 tojásfehérje kemény habbá verve
- 25 dkg búzadara
- 30 dkg bryndza (juhtúró)
- 1 teáskanál só
- 1 pohár (175 g) tejföl
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 15 dkg füstölt szalonna felcsíkozva
Elkészítés:
- A kemény tojásfehérjehabban keverd el a sót és a búzadarát, majd elegyítsd a sárgájákkal is. Pihentesd a masszát legalább 20 percen át.
- Forralj fel legalább 4 liter enyhén sózott vizet egy nagy átmérőjű fazékban.
- Süsd ki a szalonnacsíkok zsírját.
- Kanalazd a galuskatésztát egy teáskanállal a lobogó vízbe. (Ha belemártod az evőeszközt a fazékba minden szaggatás után, gyorsabban haladsz.) Az elkészült tésztadarabok eredeti méretük többszörösére nőnek és a víz tetején lebegnek.
- Szűrd le a galuskát. Vigyázz, nehogy összetörjenek.
- Melegítsd elő a sütőt 220 Celsius fokosra.
- Öntsd egy tűzálló tál vagy egy mélyebb tepsi aljára a szalonnazsírt. Halmozd rá a galuskát. Szórd meg pirospaprikával és a szalonnapörcökkel.
- Simítsd el a tészta tetején a juhtúró és a tejföl (+ egy kevés só) keverékét.
- Told a tálat (vagy tepsit) 10-12 percre a forró sütőbe. (A tejfölös-túrós keveréket nem kell megpirítani.)
- Tálald forrón. Jó étvágyat!
Összár: 900 - 1000 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: juhtúróval rakott galuska