2011. november 30., szerda

Bryndzás (juhtúrós) daragaluska

Jellemzők: a sztrapacskától könnyedebb tésztájú, ízes egytálétel hús nélkül.
Elkészítési idő: 60 perc 
Nehézségi fok: haladóknak
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók 4-5 adaghoz:
  • 4 tojássárgája
  • 4 tojásfehérje kemény habbá verve
  • 25 dkg búzadara
  • 30 dkg bryndza (juhtúró)
  • 1 teáskanál só
  • 1 pohár (175 g) tejföl
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 15 dkg füstölt szalonna felcsíkozva

Elkészítés:
  1. A kemény tojásfehérjehabban keverd el a sót és a búzadarát, majd elegyítsd a sárgájákkal is. Pihentesd a masszát legalább 20 percen át.
  2. Forralj fel legalább 4 liter enyhén sózott vizet egy nagy átmérőjű fazékban.
  3. Süsd ki a szalonnacsíkok zsírját.
  4. Kanalazd a galuskatésztát egy teáskanállal a lobogó vízbe. (Ha belemártod az evőeszközt a fazékba minden szaggatás után, gyorsabban haladsz.) Az elkészült tésztadarabok eredeti méretük többszörösére nőnek és a víz tetején lebegnek.
  5. Szűrd le a galuskát. Vigyázz, nehogy összetörjenek.
  6. Melegítsd elő a sütőt 220 Celsius fokosra.
  7. Öntsd egy tűzálló tál vagy egy mélyebb tepsi aljára a szalonnazsírt. Halmozd rá a galuskát. Szórd meg pirospaprikával és a szalonnapörcökkel. 
  8. Simítsd el a tészta tetején a juhtúró és a tejföl (+ egy kevés só) keverékét.
  9. Told a tálat (vagy tepsit) 10-12 percre a forró sütőbe. (A tejfölös-túrós keveréket nem kell megpirítani.)
  10. Tálald forrón. Jó étvágyat!

Összár: 900 - 1000 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: juhtúróval rakott galuska