2011. november 14., hétfő

Sajtos rolád / roló (leveles tésztából)

Jellemzők: pikáns sajtkrémmel megtöltött könnyű, habos sós csemege, gyorsfagyasztott leveles tésztából hamar készen van.
Elkészítési idő: 65-70 perc 
Nehézségi fok: haladóknak
Olcsósági faktor: ***

Hozzávalók egy nagy adaghoz:
  • 50 dkg mirelit leveles tészta (egy zacskó)
  • 2,5 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg vaj (vagy sütőmargarin)
  • egy kis fej vöröshagyma fele, lereszelve
  • 2 púpozott evőkanál liszt
  • 1 natúr ízesítésű tömlős sajt (10 dkg, pl. Camping, Medve stb.)
  • őrölt feketebors
  • 10 dkg kemény sajt lereszelve
  • [tepsi hosszúságú vascsövek, melyek kb. 2 cm átmérőjűek]

Elkészítés:
  1. Keverd el kevés tejben a lisztet, öntsd fel a többi tejjel, add hozzá a vajat és a krémsajtot, majd főzd sűrűre lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett.
  2. Keverd el benne a reszelt sajt felét. Forrald fel megint.
  3. Ha felolvadt a sajt, vedd le a tűzről, add hozzá a tojássárgáját és folyamatosan kevergetve hűtsd ki.
  4. A kiolvasztott leveles tésztát lisztezett gyúródeszkán nyújtsd vékonyra.
  5. Vágd 20 cm hosszú és 2 cm széles csíkokra.
  6. A tésztacsíkokat tekerd fel a vascsövekre, majd a csöveket helyezd egy tepsire.
  7. Előmelegített sütőben, közepes hőfokozaton süsd a tésztákat pirosra.
  8. Még melegen vedd le a rolókat a csőről, majd hűtsd ki azokat.
  9. Töltsd meg a sajtos krémmel őket. 
  10. A maradék reszelt sajtba mártsd bele a roládok végét.
  11. Hűtve érdemes tárolni, de szobahőmérsékleten kell fogyasztani.
  12. Jó étvágyat!