2011. november 14., hétfő

Mazsolás csirkekrémleves

Jellemzők: különleges, húsos, zöldséges krémleves, fehérboros-mazsolás ízesítéssel.
Elkészítési idő: 120 perc
Nehézségi fok: haladóknak 
Olcsósági faktor: ***

Hozzávalók egy nagy fazéknyi mennyiséghez:
  • 2-3 csirkecomb megtisztítva, félbevágva
  • 1 csirkefarhát megtisztítva, nagyobb darabokra vágva
  • 2 nagy sárgarépa megtisztítva, nagyobb darabokra vágva
  • 1 nagy fehérrépa megtisztítva, nagyobb darabokra vágva
  • 1 pici darab karalábé megtisztítva
  • 1 pici darab zeller megtisztítva
  • 1 púpozott evőkanál ételízesítő
  • 2 szem feketebors
  • 1 zacskó (10 dkg) mazsola
  • 1 citrom
  • 1 pohár (2 dl) fehérbor
  • petrezselyemzöld finomra metélve
  • 1 pohár (175 g) tejföl
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 1 púpozott evőkanál cukor

Elkészítés: 
  1. A csirkedarabokat és a zöldségeket tedd oda főni két liter vízben. Ízesítsd ételízesítővel és feketeborssal a levet.
  2. Főzd gyenge lángon, ha hab ül ki a tetejére, szedd le egy szűrőkanállal.
  3. Amikor már majdnem megpuhult a hús, néhány kanálnyi levesben, a fehérborban és fél citrom levében főzd pár percig a mazsolát, keverd el a cukorral, majd öntsd a leveshez.
  4. A tejfölből és a lisztből készíts habarást, majd vegyítsd el a levessel.
  5. Ízesítsd a másik citrom levével az ételt. Szórd bele a petrezselyemzöldet.
  6. Lassú tűzön forrald a levest felforrástól számítva további 5 percig.
  7. Ha nem találnád elég savanykásnak, adj még hozzá enyhe ecetet vagy citromlevet. 
  8. Tálald forrón! Jó étvágyat!
Egyéb elnevezések: mazsolás csirkehúsleves, mazsolás húsleves, csirkeleves mazsolával.