Elkészítési idő: 120 perc
Nehézségi fok: haladóknak
Olcsósági faktor: ***
Hozzávalók egy nagy fazéknyi mennyiséghez:
- 2-3 csirkecomb megtisztítva, félbevágva
- 1 csirkefarhát megtisztítva, nagyobb darabokra vágva
- 2 nagy sárgarépa megtisztítva, nagyobb darabokra vágva
- 1 nagy fehérrépa megtisztítva, nagyobb darabokra vágva
- 1 pici darab karalábé megtisztítva
- 1 pici darab zeller megtisztítva
- 1 púpozott evőkanál ételízesítő
- 2 szem feketebors
- 1 zacskó (10 dkg) mazsola
- 1 citrom
- 1 pohár (2 dl) fehérbor
- petrezselyemzöld finomra metélve
- 1 pohár (175 g) tejföl
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 1 púpozott evőkanál cukor
Elkészítés:
- A csirkedarabokat és a zöldségeket tedd oda főni két liter vízben. Ízesítsd ételízesítővel és feketeborssal a levet.
- Főzd gyenge lángon, ha hab ül ki a tetejére, szedd le egy szűrőkanállal.
- Amikor már majdnem megpuhult a hús, néhány kanálnyi levesben, a fehérborban és fél citrom levében főzd pár percig a mazsolát, keverd el a cukorral, majd öntsd a leveshez.
- A tejfölből és a lisztből készíts habarást, majd vegyítsd el a levessel.
- Ízesítsd a másik citrom levével az ételt. Szórd bele a petrezselyemzöldet.
- Lassú tűzön forrald a levest felforrástól számítva további 5 percig.
- Ha nem találnád elég savanykásnak, adj még hozzá enyhe ecetet vagy citromlevet.
- Tálald forrón! Jó étvágyat!
Egyéb elnevezések: mazsolás csirkehúsleves, mazsolás húsleves, csirkeleves mazsolával.