Jellemzők: karácsonyi kelt tészta alapú, finom sütemény. Diótöltelékkel is finom.
Elkészítési idő: 130-140 perc (kelesztéssel együtt)
Nehézségi fok: haladóknak
Olcsósági faktor: ****
Hozzávalók 1 tepsinyi mennyiséghez:
- 25 dkg sütőmargarin vagy vaj
- 50 dkg átszitált finomliszt
- fél csomag élesztő (2,5 dkg)
- 1 dl felmelegített, de nem túl forró tej
- 2 tojás
- csipetnyi só
- 1 púpozott evőkanál cukor
- 2,5 dl tej
- 25 dkg darált mák
- 5 dkg áztatott, lecsöpögtetett mazsola
- 20 dkg porcukor
- 0,5 citrom reszelt héja
- csipetnyi őrölt fahéj
Elkészítés:
- 0,5 dl cukrozott tejben morzsold el az élesztőt.
- Szitáld egy tálba a lisztet, öntsd bele az élesztős tejet, hintsd meg egy csipet sóval, add hozzá a szobahőmérsékletű margarint vagy vajat, 1 tojásnak a sárgáját.
- Apránként add hozzá a többi tejet és dolgozd ki alaposan a tésztát.
- A kidolgozott tésztát szórd meg kevés liszttel, fedd le és meleg helyen keleszd körülbelül 1 órát, hogy a duplájára dagadjon.
- A darált mákot, a tejet és a cukrot öntsd össze, forrald fel lassú tűzön, ízesítsd a fahéjjal és a citromhéjjal, majd keverd el alaposan az áztatott és lecsöpögtetett mazsolával.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsd vékonyra.
- Vágj ki belőle kb. 6-7 cm-es oldalakkal rendelkező háromszögeket.
- Mindegyik háromszög közepébe helyezz egy-egy teáskanálnyi mákos tölteléket.
- Csavard fel ezeket szorosan kifliformájúra.
- A kiflik szélét alaposan nyomkodd össze, nehogy kijöjjön belőle a töltelék sütés közben.
- Helyezd ezeket zsiradékkal kikent lemeztepsire. A tetejüket kend meg a maradék tojásfehérje + 1 egész tojás keverékével vastag rétegben.
- Hagyd a tésztát még további 20-30 percet pihenni, ezalatt melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokosra.
- Süsd meg a süteményt.
- Jó étvágyat!