2011. november 14., hétfő

Karácsonyi mákos patkó


Jellemzők: karácsonyi kelt tészta alapú, finom sütemény. Diótöltelékkel is finom. 
Elkészítési idő: 130-140 perc (kelesztéssel együtt) 
Nehézségi fok: haladóknak
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók 1 tepsinyi mennyiséghez:
  • 25 dkg sütőmargarin vagy vaj
  • 50 dkg átszitált finomliszt
  • fél csomag élesztő (2,5 dkg)
  • 1 dl felmelegített, de nem túl forró tej
  • 2 tojás
  • csipetnyi só
  • 1 púpozott evőkanál cukor
A töltelékhez
  • 2,5 dl tej
  • 25 dkg darált mák
  • 5 dkg áztatott, lecsöpögtetett mazsola
  • 20 dkg porcukor
  • 0,5 citrom reszelt héja
  • csipetnyi őrölt fahéj

Elkészítés:
  1. 0,5 dl cukrozott tejben morzsold el az élesztőt.
  2. Szitáld egy tálba a lisztet, öntsd bele az élesztős tejet, hintsd meg egy csipet sóval, add hozzá a szobahőmérsékletű margarint vagy vajat, 1 tojásnak a sárgáját. 
  3. Apránként add hozzá a többi tejet és dolgozd ki alaposan a tésztát.
  4. A kidolgozott tésztát szórd meg kevés liszttel, fedd le és meleg helyen keleszd körülbelül 1 órát, hogy a duplájára dagadjon.
  5. A darált mákot, a tejet és a cukrot öntsd össze, forrald fel lassú tűzön, ízesítsd a fahéjjal és a citromhéjjal, majd keverd el alaposan az áztatott és lecsöpögtetett mazsolával.
  6. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsd vékonyra. 
  7. Vágj ki belőle kb. 6-7 cm-es oldalakkal rendelkező háromszögeket.
  8. Mindegyik háromszög közepébe helyezz egy-egy teáskanálnyi mákos tölteléket. 
  9. Csavard fel ezeket szorosan kifliformájúra.
  10. A kiflik szélét alaposan nyomkodd össze, nehogy kijöjjön belőle a töltelék sütés közben.
  11. Helyezd ezeket zsiradékkal kikent lemeztepsire. A tetejüket kend meg a maradék tojásfehérje + 1 egész tojás keverékével vastag rétegben.
  12. Hagyd a tésztát még további 20-30 percet pihenni, ezalatt melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokosra.
  13. Süsd meg a süteményt.
  14. Jó étvágyat!