2011. november 20., vasárnap

Sajtos - cukkinis lepény (quiche)

Jellemzők: finom sós csemege második fogás vagy vacsora gyanánt. 
Elkészítési idő: 15 perc előkészületek + 40 perc sütés 
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****


Hozzávalók négy adaghoz:
  • 2 kisebb vagy egy 1 nagyobb fiatal cukkini megmosva, héjastul lereszelve egy nagyobb lyukú reszelőn
  • 1 hagyma apróra kockázva
  • 15 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál mustár
  • őrölt fekete bors
  • 1,5 dl tej vagy főzőtejszín (ez utóbbival finomabb)
  • 5 db tojás
  • 15 dkg reszelt kemény sajt
  • egy zsiradékkal kikent (lehetőleg teflonbevonatú) quiche- vagy pitesütőforma, esetleg egy kisebb tepsi.


Elkészítés:
  1. Melegítsd elő a sütőt 200 Celsius fokosra.
  2. A lereszelt cukkinit helyezd egy nagyobb szűrőbe. Nyomkodj ki belőle annyi nedvességet, amennyit csak lehet a mosogató fölött.
  3. Keverd össze az összes hozzávalót egy keverőtálban, jó alaposan. Add a masszához a reszelt sajtot is. Sózd, borsozd ízlés szerint.
  4. Öntsd a quiche tésztáját a kikent tepsibe. 
  5. Helyezd a tepsit a forró sütőbe. Kb. 40 perc alatt sül meg a lepény.
  6. Tálald friss salátával. Jó étvágyat!