2011. november 21., hétfő

Citromvaj

Jellemzők: friss ízű krém pirítósra, palacsintába. Süteménylapokat, tortákat is lehet vele ízesíteni.
Elkészítési idő: 25 perc 
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****



Hozzávalók egy félliteres befőttesüveg megtöltéséhez elegendő mennyiséghez:
  • 3 nagyobb, friss citrom leve és reszelt héja (a reszelékbe ne kerüljön a fehér, héj alatti részből!)
  • 10 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 28 dkg porcukor
  • sterilizált befőttesüveg

Elkészítés:
  1. Tedd a vajat egy hőálló tálba. Olvaszd fel a mikrosütőben. Legyen folyékony, de ne süljön meg a vaj!
  2. Add előbb a citromlevet és a citromhéját a vajhoz, majd a cukrot és a tojást. Jól keverd össze.
  3. Állítsd a mikrosütőt 350 wattos teljesítményre (vagy az ahhoz legközelebbi fokozatra).
  4. Tedd mikróba az ételt 4 percre. 30 másodpercenként vedd ki, s jól keverd össze.
  5. Végül kevergesd a citromvajat folyamatosan kihűlésig / besűrűsödésig. Töltsd sterilizált üvegbe és zárd le tetővel.
  6. 2-3 hétig a hűtőszekrényben gond nélkül eláll. Jó étvágyat!