Elkészítési idő: 1 nap + 180 perc
Nehézségi fok: lekvárbefőzésben jártasaknak
Olcsósági faktor: ****
Hozzávalók 4-5 kisebb üveg megtöltéséhez elegendő mennyiséghez:
- 1 kg vékony héjú kezeletlen citrom
- 1,3 liter víz
- 1,6 kg cukor
- 4-5 db kisebb, légmentesen zárható befőttesüveg
Elkészítés:
- A citromokat vágd hosszában félbe és szeleteld föl nagyon vékonyra (2 mm-es, vagy vékonyabb szeletekre). A magokat távolítsd el.
- Helyezd a citromszeleteket egy fazékba, s öntsd fel a felforralt, még lobogó vízzel. Tedd a tálat letakarva hűvös helyre 1 teljes napra.
- Forrald fel a citromot másnap. Amint forrni kezd, csökkentsd alatta a hőt, főzd 1 órán keresztül takaréklángon, fedő nélkül.
- Add hozzá a cukrot és kevergesd, hogy a cukor jól feloldódjon a lében. Alacsony lángon forrald további 30 percig (fedő nélkül). Időnként keverd át.
- Ha letelt a 30 perc, egy kistányérra csepegtess a lekvárból egy keveset. Tedd a kistányért a hűtőbe. Néhány perc múlva nézd meg, hogy kiráncosodik-e a lekvár a tányérkán. Ha igen, készen állsz az üvegbe töltésre, ha nem, forrald tovább a lekvárt 10 percig, s ismételd meg a kistányéros tesztet.
- Töltsd a lekvárt sterilizált, légmentesen zárható befőttesüvegekbe. Tedd az üvegeket egy takaró alá, közel a fűtőtesthez, s hagyd azokat úgy kihűlni. A kihűlt lekváros üvegeket tárold száraz, hűvös, penészfertőzéstől mentes, sötét helyen. A megkezdett üvegeknek a hűtőszekrényben a helye.
Egyéb elnevezések: citrom dzsem, citrom marmalade