2011. november 26., szombat

Sajtkrémleves

Jellemzők: krémleves, melegen fogyasztandó.
Elkészítési idő: 25 perc
Nehézségi fok: egyszerű 
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók négy adaghoz:
  • 10 dkg reszelt kemény sajt (pl. trappista)
  • 1 tömlős krémsajt (100 g), natúr ízesítésű
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 pohár tejföl (175 g) VAGY ugyanennyi natúr joghurt
  • őrölt fehér bors
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 csokor zöldpetrezselyem apróra metélve
  • 2 húsleveskocka VAGY 8-9 dl csontleves
  • egy maréknyi zöldhagyma apróra metélve (opcionális)
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • a tálaláshoz kruton (pirítóskockák)

Elkészítés:
  1. Egy edényben hevítsd fel az olajat és pirítsd meg rajta kicsit a fokhagymát.
  2. Engedd fel kb. 8 dl vízzel. Ha felforrt a víz, morzsold bele a két leveskockát és főzd még további 1-2 percig.
  3. Öntsd egy kis tálba a tejfölt. Keverd el benne csomómentesre a lisztet, majd elegyítsd hozzá a krémsajtot és a reszelt sajtot. Hígítsd fel néhány evőkanál meleg levessel, majd öntsd a tál tartalmát a fazékba.
  4. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzd a levest sűrűsödésig, plusz még 2-3 percig (a sajtszálak olvadjanak fel). Ízesítsd fehér borssal, és ha kell, sóval is.
  5. Tálald melegen. A tányérba mert leves tetejét szórd meg aprított petrezselyemmel és/vagy zöldhagymával, valamint kínálj mellé pirítóskockákat is. Jó étvágyat!
Tipp: ha intenzívebb sajtízt szeretnél, használj két tömlős sajtot.
Összár: 600 - 700 Ft (2011)