Elkészítési idő: 25 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****
Hozzávalók négy adaghoz:
- 10 dkg reszelt kemény sajt (pl. trappista)
- 1 tömlős krémsajt (100 g), natúr ízesítésű
- 2 evőkanál liszt
- 1 pohár tejföl (175 g) VAGY ugyanennyi natúr joghurt
- só
- őrölt fehér bors
- 1 evőkanál étolaj
- 1 csokor zöldpetrezselyem apróra metélve
- 2 húsleveskocka VAGY 8-9 dl csontleves
- egy maréknyi zöldhagyma apróra metélve (opcionális)
- 2 gerezd fokhagyma összezúzva
- a tálaláshoz kruton (pirítóskockák)
Elkészítés:
- Egy edényben hevítsd fel az olajat és pirítsd meg rajta kicsit a fokhagymát.
- Engedd fel kb. 8 dl vízzel. Ha felforrt a víz, morzsold bele a két leveskockát és főzd még további 1-2 percig.
- Öntsd egy kis tálba a tejfölt. Keverd el benne csomómentesre a lisztet, majd elegyítsd hozzá a krémsajtot és a reszelt sajtot. Hígítsd fel néhány evőkanál meleg levessel, majd öntsd a tál tartalmát a fazékba.
- Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzd a levest sűrűsödésig, plusz még 2-3 percig (a sajtszálak olvadjanak fel). Ízesítsd fehér borssal, és ha kell, sóval is.
- Tálald melegen. A tányérba mert leves tetejét szórd meg aprított petrezselyemmel és/vagy zöldhagymával, valamint kínálj mellé pirítóskockákat is. Jó étvágyat!
Tipp: ha intenzívebb sajtízt szeretnél, használj két tömlős sajtot.
Összár: 600 - 700 Ft (2011)
Összár: 600 - 700 Ft (2011)