2011. november 20., vasárnap

Rostban gazdag téli gyümölcsszelet

Jellemzők: kevert tészta alapú sütemény datolyával, dióval, mazsolával és almával.
Elkészítési idő: 15 perc előkészületek + 40 perc sütés.
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: *****


Hozzávalók:
  • 2 nagyobb alma magház nélkül, héjastul, apróbb kockákra vágva 
  • 15 dkg cukor 
  • 5 dkg mazsola, felhasználás előtt beáztatva, lecsöpögtetve 
  • 5 dkg datolya kimagozva, nagyobb darabokra vágva
  • 12,5 dkg sütőmargarin (egy kockamargarin fele), vagy vaj
  • 10 dkg dió nagyobb darabokra vágva
  • 1 tojás 
  • 22 dkg liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna 
  • 1 teáskanál fahéj 
  • 1 csipetnyi őrölt szegfűszeg
  • egy kisebb, mély tepsi vagy egy püspökkenyér-forma zsírral kikenve és belisztezve

Elkészítés:
  1. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokosra.
  2. Tedd egy keverőtálba a lecsöpögtetett mazsolát, a diót, a datolyát és az apró almakockákat.
  3. Olvaszd meg a margarint / vajat és öntsd a keverőtálba. Add hozzá a tojást, majd egy evőkanalanként keverd hozzá a lisztet. Jól elegyítsd össze a masszát a szódabikarbónával és a fűszerekkel.
  4. Öntsd a tésztát tepsibe vagy formába. Told előmelegített sütőbe 35-40 percre. A 35. percnél végezz fogpiszkálópróbát.
  5. Jó étvágyat a kihűlt, porcukorral meghintett süteményhez!

Egyéb elnevezések: gyümölcsös téli püspökkenyér, téli gyümölcskenyér, téli gyümölcsös süti