Elkészítési idő: 15-25 perc előkészületek + 10 perc érlelés
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****
Hozzávalók négy adaghoz:
KRUTON
- 2 szelet szikkadt kenyér apró kockákra vágva
- 2 evőkanál olaj
SALÁTAALAP
- 1 szép fej jégsaláta megmosva, lecsöpögtetve, nagyobb csíkokra vágva
- 10 dkg főtt bacon szalonna apró csíkokra vágva
- 30 dkg hideg főtt vagy grillezett (de semmiképp sem szétfőtt!) húsdarab apró kockákra vágva (csirkemell, pulykamell, marhasült, sertéssült stb. Fontos, hogy a húsmaradék ne legyen túl intenzív fűszerezésű.)
- 1 kisebb, kemény kígyóuborka megmosva, meghámozva, apró kockákra vágva
- 5 - 10 dkg reszelt sajt
SALÁTAÖNTET (ízlés szerint, vagy:)
- 1 gerezd fokhagyma összezúzva
- 4 evőkanál majonéz
- 1 evőkanál citromlé
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál mustár
- 2 dl főzőtejszín vagy natúr joghurt
- só ízlés szerint
- őrölt fekete bors ízlés szerint
- bazsalikom ízlés szerint
- petrezselyem (aprítva) ízlés szerint
- oregánó ízlés szerint
Elkészítés:
- Hevítsd fel egy serpenyőben az étolajat és pirítsd meg rajta a kenyérkockákat. Ha elkészült, tedd félre.
- Az öntethez keverd össze a majonézt az olívaolajjal, a citromlével, a mustárral, végül a főzőtejszínnel. Használj kézi habverőt. Add hozzá a fokhagyma zúzalékát, sót, s ízlés szerint a zöldfűszereket.
- Dobd egy tál aljára a nem nedves salátacsíkokat és az uborkakockákat. Szórd rá a hús- és szalonnadarabokat, valamint a krutont.
- Öntsd le a dresszinggel a salátát. Keverd át, hogy az összetevőket mindenhol érje az öntet.
- Végül szórd meg a tetejét a reszelt sajttal, s hagyd állni 10 percig fogyasztás előtt.
- Jó étvágyat!