2011. november 20., vasárnap

Cézár-saláta kiadósan, mégsem drágán

Jellemzők: a klasszikus saláta kicsit feltupírozva, hogy laktató egyfogásos ebéd vagy vacsora váljon belőle. Maradék főtt húst is használhatsz hozzá.
Elkészítési idő: 15-25 perc előkészületek + 10 perc érlelés 
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****


Hozzávalók négy adaghoz:

KRUTON
  • 2 szelet szikkadt kenyér apró kockákra vágva
  • 2 evőkanál olaj
SALÁTAALAP
  • 1 szép fej jégsaláta megmosva, lecsöpögtetve, nagyobb csíkokra vágva
  • 10 dkg főtt bacon szalonna apró csíkokra vágva
  • 30 dkg hideg főtt vagy grillezett (de semmiképp sem szétfőtt!) húsdarab apró kockákra vágva (csirkemell, pulykamell, marhasült, sertéssült stb. Fontos, hogy a húsmaradék ne legyen túl intenzív fűszerezésű.)
  • 1 kisebb, kemény kígyóuborka megmosva, meghámozva, apró kockákra vágva
  • 5 - 10 dkg reszelt sajt
SALÁTAÖNTET (ízlés szerint, vagy:)
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 4 evőkanál majonéz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál mustár
  • 2 dl főzőtejszín vagy natúr joghurt
  • só ízlés szerint
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
  • bazsalikom ízlés szerint
  • petrezselyem (aprítva) ízlés szerint
  • oregánó ízlés szerint

Elkészítés:
  1. Hevítsd fel egy serpenyőben az étolajat és pirítsd meg rajta a kenyérkockákat. Ha elkészült, tedd félre.
  2. Az öntethez keverd össze a majonézt az olívaolajjal, a citromlével, a mustárral, végül a főzőtejszínnel. Használj kézi habverőt. Add hozzá a fokhagyma zúzalékát, sót, s ízlés szerint a zöldfűszereket.
  3. Dobd egy tál aljára a nem nedves salátacsíkokat és az uborkakockákat. Szórd rá a hús- és szalonnadarabokat, valamint a krutont.
  4. Öntsd le a dresszinggel a salátát. Keverd át, hogy az összetevőket mindenhol érje az öntet.
  5. Végül szórd meg a tetejét a reszelt sajttal, s hagyd állni 10 percig fogyasztás előtt.
  6. Jó étvágyat!