2011. november 20., vasárnap

Fehér karfiol-krémleves

Jellemzők: ásványi anyagokban gazdag, kellemes leves. Ízesítése, elkészítési módja eltér a hagyományos magyar karfiollevesétől.
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: *****


Hozzávalók 5-6 tányér leveshez:
  • 60-70 dkg ép, nagyobb karfiolrózsa
  • 5 dl tej
  • 6 dl víz
  • 2 evőkanál búzafinomliszt
  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • 2 hús- vagy zöldségleveskocka
  • őrölt fekete bors
  • 0,5 teáskanál őrölt szerecsendió
  • zöldhagyma vagy metélőhagyma apróra vágva
  • pirítóskockák

Elkészítés:
  1. A karfiolrózsákat tedd oda párolódni 5 dl vízben. Ha felfőtt a vize, add hozzá a leveskockákat.
  2. A zsiradékból és a lisztből készíts világos rántást. Hígítsd fel a tejjel.
  3. A tejes rántással öntsd fel a karfiolt. Ízesítsd borssal, ízlés szerint sóval és szerecsendióval.
  4. A felforrástól számítva még 4-5 percig főzd a levest gyenge lángon. Óvatosan kavargasd, hogy ne törjenek össze a karfioldarabok. 
  5. Tálald pirítóskenyér apró kockáival és zöldhagymadarabokkal megszórva. Jó étvágyat!

Egyéb elnevezések: fehér karfiolleves.