Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: *****
Hozzávalók 5-6 tányér leveshez:
- 60-70 dkg ép, nagyobb karfiolrózsa
- 5 dl tej
- 6 dl víz
- 2 evőkanál búzafinomliszt
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 2 hús- vagy zöldségleveskocka
- só
- őrölt fekete bors
- 0,5 teáskanál őrölt szerecsendió
- zöldhagyma vagy metélőhagyma apróra vágva
- pirítóskockák
Elkészítés:
- A karfiolrózsákat tedd oda párolódni 5 dl vízben. Ha felfőtt a vize, add hozzá a leveskockákat.
- A zsiradékból és a lisztből készíts világos rántást. Hígítsd fel a tejjel.
- A tejes rántással öntsd fel a karfiolt. Ízesítsd borssal, ízlés szerint sóval és szerecsendióval.
- A felforrástól számítva még 4-5 percig főzd a levest gyenge lángon. Óvatosan kavargasd, hogy ne törjenek össze a karfioldarabok.
- Tálald pirítóskenyér apró kockáival és zöldhagymadarabokkal megszórva. Jó étvágyat!
Egyéb elnevezések: fehér karfiolleves.