2011. november 23., szerda

Hamis túrogombóc (egyszerű!)

Jellemzők: főételként is, desszerként is megállja a helyét. És nem kell hozzá túró! 
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: egyszerű 
Olcsósági faktor: *****

Hozzávalók négy adaghoz:
  • 8 dl aludttej
  • 20 dkg búzadara
  • 2 db tojás
  • 5 dkg sütőmargarin vagy vaj
  • kb. 15 dkg zsemlemorzsa
  • 3 evőkanál cukor
  • csipetnyi só
  • őrölt fahéj (opcionális)
  • savanykásabb gyümölcslekvár (opcionális)

Elkészítés:
  1. Forrald az aludttejet a túró kicsapódásáig.
  2. Add hozzá a grízt és a sót. Vedd a tűzhelyet takarékra. Folyamatos kevergetés mellett főzd az egyveleget nagyon sűrűre.
  3. Hűtsd ki a hamis túrógombóc tésztáját, majd keverd el benne jól a tojásokat.
  4. Vizes kézzel formázz a masszából apró (3 - 3,5 cm-es átmérőjű) gombócokat.
  5. Tedd a gombócokat 2-3 percre mikrohullámú sütőbe, hogy a tojás ne legyen hőkezeletlen. Ne mikrózd sokáig a labdákat, mert félő, hogy kiszáradnak.
  6. Pirítsd meg a zsiradékon a prézlit. Kapcsold le alatta a tüzet, majd keverd hozzá a cukrot (ízlés szerint fahéjat is). Forgasd meg a zsemlemorzsában a gombócokat.
  7. Önmagában is finom, de gyümölcslekvárral leöntve még jobb! Jó étvágyat!

Összár: (lekvár nélkül) kb. 400 - 500 Ft.