Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: *****
Hozzávalók négy adaghoz:
- 8 dl aludttej
- 20 dkg búzadara
- 2 db tojás
- 5 dkg sütőmargarin vagy vaj
- kb. 15 dkg zsemlemorzsa
- 3 evőkanál cukor
- csipetnyi só
- őrölt fahéj (opcionális)
- savanykásabb gyümölcslekvár (opcionális)
Elkészítés:
- Forrald az aludttejet a túró kicsapódásáig.
- Add hozzá a grízt és a sót. Vedd a tűzhelyet takarékra. Folyamatos kevergetés mellett főzd az egyveleget nagyon sűrűre.
- Hűtsd ki a hamis túrógombóc tésztáját, majd keverd el benne jól a tojásokat.
- Vizes kézzel formázz a masszából apró (3 - 3,5 cm-es átmérőjű) gombócokat.
- Tedd a gombócokat 2-3 percre mikrohullámú sütőbe, hogy a tojás ne legyen hőkezeletlen. Ne mikrózd sokáig a labdákat, mert félő, hogy kiszáradnak.
- Pirítsd meg a zsiradékon a prézlit. Kapcsold le alatta a tüzet, majd keverd hozzá a cukrot (ízlés szerint fahéjat is). Forgasd meg a zsemlemorzsában a gombócokat.
- Önmagában is finom, de gyümölcslekvárral leöntve még jobb! Jó étvágyat!
Összár: (lekvár nélkül) kb. 400 - 500 Ft.