2011. november 23., szerda

Mexikói csirke (egészben), másképp

Jellemzők: erősen fűszerezett, egészben sütött szárnyas különböző köretek, saláták mellé. A maradék húst mexikói tésztafélék (taco, enchilada, burrito) töltésére is felhasználhatod. A fűszerezést alkalmazhatod csirkemellhez, -szárnyhoz, vagy -combhoz is!
Elkészítési idő: pácolás + 90-100 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 1 db 1 - 1,2 kilós egész csirke megtisztítva
  • 1 nagy vöröshagymából 1 evőkanálnyi mennyiség lereszelve + a maradék hagyma 2-3 nagyobb darabra vágva
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt csilipaprika
  • 1 lime leve (vagy jobb híján 1 citrom leve)
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál oregánó
  • 0,5 teáskanál őrölt kömény
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva + 4 gerezd egészben hagyva
  • maroknyi friss korianderlevél
  • kevés zsiradék

Elkészítés:
  1. Keverd el a lime kifacsart levének felében a sót, a zúzott fokhagymát, a hagymareszeléket és a száraz fűszereket (kömény, bors, oregánó, csili). Dörzsöld be vele alaposan a csirke bőrét, a belsejét pedig a lime levének másik felével, illetve sóval. Tedd a madárkát a hűtőbe legalább 2-3 órára.
  2. Melegítsd elő a sütőt 200 Celsius fokosra.
  3. Helyezd a madarat egy zsiradékkal vékonyan kikent tepsibe vagy sütőtálba. Rakd a belsejébe az egészben hagyott fokhagymákat, a hagymadarabokat és a korianderleveleket.
  4. Told az előmelegített sütőbe az ételt. Süsd letakarva kb. 70 percig, majd letakaratlanul kb. 15 percig úgy, hogy a sütődet a legmagasabb hőfokozatra vagy grillfunkcióra állítod. A bőr így ropogóssá válik.
  5. A megsült madár feldarabolásával várj legalább 10 percet (nehéz lesz, mert az illata mámorító). Jó étvágyat!

Összár: a csirke méretétől függően legalább 900 Ft. (2011)

Egyéb elnevezések: mexikói grillcsirke