Elkészítési idő: pácolás + 90-100 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 db 1 - 1,2 kilós egész csirke megtisztítva
- 1 nagy vöröshagymából 1 evőkanálnyi mennyiség lereszelve + a maradék hagyma 2-3 nagyobb darabra vágva
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt csilipaprika
- 1 lime leve (vagy jobb híján 1 citrom leve)
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 1 teáskanál oregánó
- 0,5 teáskanál őrölt kömény
- 2 gerezd fokhagyma összezúzva + 4 gerezd egészben hagyva
- maroknyi friss korianderlevél
- kevés zsiradék
Elkészítés:
- Keverd el a lime kifacsart levének felében a sót, a zúzott fokhagymát, a hagymareszeléket és a száraz fűszereket (kömény, bors, oregánó, csili). Dörzsöld be vele alaposan a csirke bőrét, a belsejét pedig a lime levének másik felével, illetve sóval. Tedd a madárkát a hűtőbe legalább 2-3 órára.
- Melegítsd elő a sütőt 200 Celsius fokosra.
- Helyezd a madarat egy zsiradékkal vékonyan kikent tepsibe vagy sütőtálba. Rakd a belsejébe az egészben hagyott fokhagymákat, a hagymadarabokat és a korianderleveleket.
- Told az előmelegített sütőbe az ételt. Süsd letakarva kb. 70 percig, majd letakaratlanul kb. 15 percig úgy, hogy a sütődet a legmagasabb hőfokozatra vagy grillfunkcióra állítod. A bőr így ropogóssá válik.
- A megsült madár feldarabolásával várj legalább 10 percet (nehéz lesz, mert az illata mámorító). Jó étvágyat!
Összár: a csirke méretétől függően legalább 900 Ft. (2011)
Egyéb elnevezések: mexikói grillcsirke