2011. november 18., péntek

Édes-savanyú csirke gazdagon

Jellemzők: gyorsan elkészíthető kínai húsétel. Jelen sorok írója szerint az e recept alapján készülő verzió sokkal finomabb és kiadósabb, mint a bolti, üveges édes-savanyú mártással készült változat. Tálald illatos főtt rizzsel.
Elkészítési idő: 60-70 perc
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: csirkemellből: ***, csirkecombból: **** 



Hozzávalók négy adaghoz:
  • 60 dkg csirkemellfilé megmosva, falatnyi kockákra vágva (vagy 8 db csirke felsőcomb kicsontozva, lebőrözve, apró kockákra vágva, de ebben az esetben a sütési idő megnyúlik)
  • étolaj
  • 1 zöld kaliforniai paprika húsa csíkokra vágva
  • 1 piros kaliforniai paprika húsa csíkokra vágva
  • 2 közepes répa megtisztítva, csíkokra vágva
  • 1 nagy fej vöröshagyma hosszú csíkokra vágva
  • 1 ananászkonzerv (aprított ananászdarabokkal)
  • 5 dkg kristálycukor
  • 2 evőkanál alma- vagy borecet + még pár csepp
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál kukoricaliszt 3 dl vízben elkeverve
  • 4 evőkanál sűrű ketchup
  • 2 evőkanál sűrű paradicsompüré (vagy pár csepp piros ételfesték, nyugalom, a kínai éttermek egy részében is mesterségesen festik az ételt)
  • egy teáskanál gyömbérpor
  • 2-3 gerezd fokhagyma összezúzva
  • őrölt fekete bors
  • wok vagy egy nagyobb serpenyő

Elkészítés:
  1. Forrósíts fel étolajat egy serpenyőben. Pirítsd meg rajta a megsózott csirkemellet. (Ha csirkecombot használsz, adj hozzá kevés vizet és lefedve párold puhára.)
  2. Öntsd egy kisebb lábasba az ananászkonzervet (levével együtt). Add hozzá a vízzel hígított kukoricalisztet, a cukrot, az alma- vagy borecetet, a citromlevet, a paradicsompürét és a ketchupot. Gyenge lángon, kevergetve főzd addig, amíg be nem sűrűsödik. Tedd félre az edényt. (Ha a hűlés alatt besűrűsödne, önts még hozzá kevés vizet.)
  3. A serpenyőből a húst öntsd ki egy tányérra. Forrósíts fel olajat benne megint, s dobd bele a zöldségeket. Cseppents rá kevés ecetet (ettől ropogós marad a répa és a paprika). Süsd addig sűrűn kevergetve, amíg a hagyma oda nem kap egy kicsit.
  4. Öntsd vissza húst a serpenyőbe, s add hozzá az ananászos mártást is. Fűszerezd gyömbérrel, borssal, a fokhagymával, valamint további sóval. Amennyiben túl sűrűnek találod az ételt, önts még hozzá vizet.
  5. Forrald a serpenyő tartalmát 5-6 percig közepes lángon. Folyamatosan kevergesd.
  6. Tálald főtt rizzsel. Jó étvágyat!
Az édes-savanyú mártás gazdagítható még gombafélékkel, cukkinicsíkokkal, bambuszrüggyel, szójababcsírával, még több ananásszal, mirelit wok zöldségkeverékkel is. Pulykából, nem zsíros sertéshúsból készítve is kiváló.


A kínai éttermekben az édes-savanyú csirkedarabokat bundában sütik: ha te is bundásan szeretnéd elkészíteni, akkor 60 dkg csirkemellhez számítva keverj össze 12 dkg lisztet 2 tojással, kevés sütőporral és annyi tejjel, hogy palacsintatésztáéhoz hasonló sűrűségű masszát kapj. A besózott húskockákat ebben a tésztában kell átforgatnod, majd bő olajban kisütnöd. Ebből következően a hús wokban való sütésének fázisa elmarad.