2011. november 16., szerda

Olcsó marcipános szaloncukor házilag

Jellemzők: A recept alapján több mint 1,20 kg marcipános szaloncukrot gyárthatsz otthon saját kezűleg. Kifejezetten kiadós, finom. A kapott szaloncukrokat csomagold fényes, négyzet alakúra vágott csomagolóanyagba vagy celofánba.
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi fok: közepesen egyszerű 
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók egy halomnyi marcipános szaloncukorhoz:
  • 10 dkg natúr marcipánmassza szétmorzsolva
  • 20 dkg porcukor
  • 1 evőkanál méz
  • 25 dkg ízesítetlen kukoricapehely (corn flakes, és nem az extrudált sárga "kuki")
  • 0,5 dl tej
  • fél üvegcse mandulaaroma
  • 15 dkg vaj (vagy margarin) megolvasztva
  • A bevonathoz: 5 tábla (50 dkg) tej- vagy étcsokoládé (a diszkontláncokban olcsón hozzá lehet jutni) + egy teáskanálnyi vaj (vagy margarin). Tortabevonóval (műcsokival) nem lesz jó íze.

Elkészítés:
  1. Daráld le alaposan a kukoricapelyhet.
  2. A darálékot vegyítsd el a megolvasztott zsiradékkal, a porcukorral, az apró marcipándarabokkal, a tejjel, a mandulaaromával és a mézzel.
  3. Alaposan dolgozd össze a masszát. Formázz belőle apró, másfél centis golyókat vagy hosszúkás, szaloncukorszerű darabokat, majd tedd a fagyasztóba ezeket 10 percre.
  4. Amíg a golyóbisok szilárdulnak, olvaszd fel gőz fölött az apró kockákra tört csokoládét. Keverd el benne a zsiradékot. 
  5. Helyezd sütőrácsra a golyókat (sűrűn egymás mellé, de legyen köztük kicsi hézag) és öntsd rájuk a forró csokit lassan.
  6. A bevont golyókat tedd egy tálcára, majd a hűtőszekrénybe, hogy a bevonat megszilárduljon.
  7. Kellemes karácsonyt!
Egyéb elnevezések: marcipános bonbon házilag