2011. november 21., hétfő

Pikáns rakott krumpli

Jellemzők: rakott burgonya másképp, szalonnával, sajttal, csilis babbal és paradicsommal ízesítve.
Elkészítési idő: 100 perc burgonyafőzéssel és sütéssel együtt
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók négy adaghoz:
  • 1 kg ép burgonya héjában megfőzve, megpucolva, felkarikázva a szokásos módon
  • 20 dkg bacon felcsíkozva
  • 2 + 2 evőkanál étolaj vagy zsír
  • 1 konzervnyi fehérbab paradicsomos - csilis lében
  • 1 nagy fej hagyma apróra kockázva
  • 2 evőkanál paradicsompüré + 2 evőkanál víz, vagy kb. 1 dl paradicsomlé
  • 2 evőkanál ketchup
  • őrölt fekete bors
  • őrölt csilipaprika ízlés szerint
  • 20 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
  1. Két evőkanál zsiradékon pirítsd meg a hagymát. Add hozzá a szalonnacsíkokat és süsd 2-3 percig. 
  2. Ha a szalonna elkészült, keverd hozzá a babkonzerv tartalmát, a paradicsompürét, a ketchupot. Ízesítsd csilivel kedved, ízlésed szerint.
  3. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokosra.
  4. Kend ki 2 evőkanálnyi zsiradékkal egy tűzállótál vagy egy tepsi alját. Helyezd rá a krumplikarikák harmadát. Sózd és borsozd meg, majd simítsd el rajta a hagymás-baconös-babos egyveleg felét. Ismételd meg ezt a műveletsort. A legfelső réteg a maradék krumplikarika-harmad és a reszelt sajt legyen.
  5. Told a tepsit / tálat a forró sütőbe. Kb. 30-35 perc alatt megsül.
  6. Tálald savanyúsággal vagy friss salátával! Jó étvágyat!

Egyéb elnevezések: pikáns rakott burgonya csilis babbal, baconnel, sajttal, paradicsomosan