Elkészítési idő: 80-90 perc sütéssel együtt
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: ****
Hozzávalók egy négyadagos rúdhoz:
- 50 dkg darált zsírszegény marhahús
- 1 pici fej hagyma apró kockákra vágva
- 2 tojás
- 15 - 20 dkg zsemlemorzsa
- 2 evőkanál paradicsomlé
- 1 dl tej
- só ízlés szerint
- őrölt fekete bors szerint
- fél evőkanál ételízesítő
- kevés friss petrezselyemzöld felaprítva
- a mázhoz: egy teáskanál őrölt mustármag, 1 evőkanál méz, 4 evőkanál paradicsomlé, őrölt csilipaprika (ízlés szerinti mennyiség) jól elkeverve.
- zsiradékkal kikent kisebb tepsi (vagy ha van, kenyérsütőforma)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokosra.
- Keverd össze alaposan a fasírt hozzávalóit (hús, tojás, hagyma, paradicsomlé, tej, ételízesítő, só, bors, petrezselyem). Gyúrj hozzá 15 dkg prézlit. Hagyd 5 percig állni. Ha túl laza lenne a fasírtmassza, adj még hozzá kevés zsemlemorzsát.
- Készíts a masszából egy laposabb fasírtrudat a kikent tepsiben.
- Told a mázmentes rudat az előmelegített tepsibe. Süsd 45 percig.
- Vedd ki a tepsit a sütőből és egy ecset vagy egy kenőtoll segítségével kend be a mázzal egyenletesen, vékony rétegben a vagdalt tetejét. Tedd vissza a sütőbe további 10-15 percre. Akkor készül el, ha a máz karamellizálódik a húsrúd tetején.
- Az elkészült fasírt felszeletelésével várj addig, amíg némileg ki nem hűl. Jó étvágyat!
Egyéb elnevezések: mázas egybefasírt, mázas marhafasírt.