Elkészítési idő: 150 perc
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: ****
Hozzávalók 1 tepsinyi mennyiséghez:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg porcukor
- 4 tojás (ebből 1 tojásfehérje különtéve)
- 4 evőkanál méz
- 1 evőkanál víz
- 4 dkg vaj (vagy sütőmargarin)
- 2 teáskanálnyi szódabikarbóna
- kevés őrölt koriandermag
- 1 teáskanálnyi fahéj
- 0,5 teáskanálnyi őrölt szegfűszeg
- 0,5 teáskanálnyi gyömbérpor
- 0,5 citrom reszelt héja vagy egy teáskanál szárított citromhéjpor
- a mázhoz: +1 tojásfehérje 12 dkg porcukorral alaposan kikeverve és nyomózacskóba töltve (opcionális)
Elkészítés:
- Keverd el a lisztben a porcukrot és a szódabikarbónát.
- Egy másik, kisebb tálban keverd el alaposan a szobahőmérsékletű margarint a mézzel, majd 4 tojássárgájával és 3 tojásfehérjével.
- Elegyítsd össze a kisebb tál tartalmát a porcukros liszttel, egy evőkanálnyi vízzel, illetve a fűszerekkel. Dolgozd össze a tésztát alaposan.
- Tedd a tálat letakarva 90 percre hűvös helyre.
- Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokosra.
- Gyúrd át a tésztát még egyszer egy gyúródeszkán, majd nyújtsd ki kb. 0,5 cm vastagságúra. Különböző formákkal szaggass ki belőle darabokat.
- A formákat helyezd lemeztepsire, a tetejüket (egy ecset vagy toll segítségével) kend meg a maradék tojásfehérjével nagyon vékony rétegben.
- Ha kedved támadt kidíszíteni a mézeskalácsokat, nyomj a mázból rájuk különböző dekorációs elemeket.
- Told kb. 7-8 percre a forró sütőbe a süteményeket.
- Jó étvágyat!