2011. november 16., szerda

Pihe-puha karácsonyi mézeskalács egyszerűen

Jellemzők: fűszeres, a sütés után azonnal puha mézeskalács. Fémdobozba zárva 2-3 hónapig megőrzi minőségét. Cukormázát ételfestékkel színezni is lehet, ám e mázat helyettesítheted különféle magvakkal (napraforgó, mogyoró, dió, mandula, szezámmag, tökmag) is.
Elkészítési idő: 150 perc 
Nehézségi fok: közepesen egyszerű 
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók 1 tepsinyi mennyiséghez:
  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg porcukor
  • 4 tojás (ebből 1 tojásfehérje különtéve)
  • 4 evőkanál méz
  • 1 evőkanál víz
  • 4 dkg vaj (vagy sütőmargarin)
  • 2 teáskanálnyi szódabikarbóna
  • kevés őrölt koriandermag
  • 1 teáskanálnyi fahéj
  • 0,5 teáskanálnyi őrölt szegfűszeg
  • 0,5 teáskanálnyi gyömbérpor
  • 0,5 citrom reszelt héja vagy egy teáskanál szárított citromhéjpor
  • a mázhoz: +1 tojásfehérje 12 dkg porcukorral alaposan kikeverve és nyomózacskóba töltve (opcionális)

Elkészítés:
  1. Keverd el a lisztben a porcukrot és a szódabikarbónát.
  2. Egy másik, kisebb tálban keverd el alaposan a szobahőmérsékletű margarint a mézzel, majd 4 tojássárgájával és 3 tojásfehérjével.
  3. Elegyítsd össze a kisebb tál tartalmát a porcukros liszttel, egy evőkanálnyi vízzel, illetve a fűszerekkel. Dolgozd össze a tésztát alaposan.
  4. Tedd a tálat letakarva 90 percre hűvös helyre.
  5. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokosra.
  6. Gyúrd át a tésztát még egyszer egy gyúródeszkán, majd nyújtsd ki kb. 0,5 cm vastagságúra. Különböző formákkal szaggass ki belőle darabokat.
  7. A formákat helyezd lemeztepsire, a tetejüket (egy ecset vagy toll segítségével) kend meg a maradék tojásfehérjével nagyon vékony rétegben. 
  8. Ha kedved támadt kidíszíteni a mézeskalácsokat, nyomj a mázból rájuk különböző dekorációs elemeket.
  9. Told kb. 7-8 percre a forró sütőbe a süteményeket.
  10. Jó étvágyat!