2011. november 16., szerda

Fűszeres diós-mazsolás sütemény (amerikai karácsonyi süti)

Jellemzők: Hagyományos amerikai sütemény, kevert tészta alapú. Nem drága, íze különleges. A bátrabbak a leírt mennyiség dupláját is hozzáadhatják a szerecsendióból, a szegfűszegből és szegfűborsból.
Elkészítési idő: 40 perc + kb. 20-25 perc sütés
Nehézségi fok: közepesen egyszerű 
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók egy kicsi tepsinyi adaghoz:
  • 20 dkg mazsola átmosva
  • 2,5 dl víz
  • 1 tojás
  • 1,2 dl étolaj
  • 25 dkg liszt átszitálva
  • 10 dkg darált dió
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 0,5 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 0,5 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 0,5 teáskanál őrölt szegfűbors
  • egy kicsi tepsi zsiradékkal kikenve és liszttel beszórva
  • a tálaláshoz porcukor

Elkészítés:
  1. A mazsolát tedd oda főni a vízben. Amint felforrt, kapcsold le alóla a gázt. Hűtsd langyosra, majd keverd el az étolajjal.
  2. Keverd el alaposan a cukrot a tojással, majd alaposan dolgozd össze a többi hozzávalóval. Végül keverd el benne a mazsolát (olajostul-levestül).
  3. Öntsd a masszát egy kisebb tepsibe (a tészta magassága kb. 1,5-20 cm legyen benne).
  4. Told előmelegített, 180 Celsius fokos sütőbe a süteményt és süsd kb. 20-25 percig (a 20. percnél végezz tűpróbát).
  5. Ha kihűlt, tálald szeletekre vágva és porcukorral meghintve.
  6. Jó étvágyat!