2011. november 15., kedd

Natúr narancslekvár (marmalade) házilag

Jellemzők: az angolszász kultúrában nagy hagyománnyal rendelkező, finom gyümölcslekvár. Sütemények, pirítós ízesítője. A most következő recept az ízesítetlen változatot taglalja, ám vannak fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával, citrommal fűszerezett variánsok is.
Elkészítési idő: 80 perc
Nehézségi fok: közepesen egyszerű 
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók: 
  • Kb. 130 dkg édes narancshús (héj, felesleges fehér bőrcsíkok és mag nélkül) kockákra vágva
  • 50 dkg cukor
  • 1 csomag 3:1 arányú Dr Oetker Dzsemfix Szuper (vagy más hasonló jellegű termék)

Elkészítés:
  1. A narancshúst tedd oda főni alacsony lángon 4 evőkanál cukor társaságában. 
  2. Főzd felforrástól számolva további 20 percig, majd add hozzá a többi cukrot és a dzsemfixet.
  3. Rottyintds további 15 percig (újraforrástól számítva) a lekvárt alacsony tűzön.
  4. Töltsd a lekvárt sütőben sterilizált, légmentesen záródó üvegekbe, majd zárd le azokat.
  5. Fordítsd fel az üvegeket 20 percre, hogy a lekvár az üveg szájához folyjon, majd állítsd vissza.
  6. Tárold hűvös, száraz, sötét helyen.