2011. november 15., kedd

Narancsszörp, jaffaszörp házilag

Jellemzők: sűrű, ízletes gyümölcsszörp 1:7 arányú hígításhoz. Télen olcsón elkészíthető.
Elkészítési idő: 20 perc + 1 nap érlelés + 60 perc
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók:
  • 6 db nagy (kb. 1,5 kg) narancs (ha van benne mag, azt el kell távolítani)
  • 2,5 kg cukor
  • 1 teáskanál nátrium-benzoát
  • 40 szem citrompótló

Elkészítés:
  1. Az alaposan ledarált / leturmixolt narancshúsra, valamint 3 db darabokra vágott narancshéjra önts rá 1,5 liter felforralt vizet és keverd el.
  2. Amikor kissé kihűlt, add hozzá a citrompótlót.
  3. Tedd az edényt letakarva hűvös helyre egy teljes napra.
  4. Másnap távolítsd el a narancshéjakat és szűrd át a levet.
  5. Főzz fel 1 liter vizet a cukorral lassú tűzön. Amint forrni kezd, kapcsold le a tűzhelyet alatta. A lényeg az, hogy a kristálycukor jól feloldódjon.
  6. Amikor kicsit meghűlt a cukorszirup, keverd el benne alaposan a leszűrt narancslevet és a nátrium-benzoátot
  7. Töltsd üvegekbe a szörpöt. Zárd le szorosan celofánnal és kupakkal is.
  8. Tárold hűvös, sötét kamrában.