Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ***
Hozzávalók több mint 1 kg mogyorókrém elkészítéséhez:
- 20 dkg mogyoróbél
- 4 dl 3,5%-os zsírtartalmú tej
- 10 dkg tejpor
- 3 evőkanál, lehetőleg nem túl erős ízű méz
- egy csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg nagyon jó minőségű, magas kakaótartalmú (55-75%) étcsokoládé apró kockákra törve, de nem keserűcsokoládé
- 10 dkg kitűnő minőségű tejcsokoládé apró kockákra törve (pl. a sima Tibi, Milka)
Elkészítés:
- A tiszta mogyoróbelet helyezd 180 Celsius fokosra előmelegített sütőbe és pirítsd ott 10-12 percig.
- Amíg pörkölődik, tedd oda kis lángon főni a tejet a tejporral, a mézzel, a vaníliás cukorral és egy csipetnyi sóval. Folyamatosan kevergesd. Ha felforrt, s a tejpor feloldódott, húzd le a gázról az edényt.
- Gőz fölött (vagy mikrohullámú sütőben) olvaszd fel a két csokifélét. Keverd a kettőt homogén masszává.
- Daráld a mogyorót robotgép segítségével olyan kicsire, amennyire lehet. (Több gép porítani is tudja.)
- Add a mogyoróporhoz az olvasztott csokoládét. A keveréssel ne állj le.
- Amikor már egynemű a csoki és a mogyoró, add hozzá a langyos tejkeveréket és mixeld a hozzávalókat simára.
- Töltsd két üvegbe a kész mogyorókrémet. Az üvegeket tárold hűtőszekrényben!
- Jó étvágyat a házi finomsághoz!