2011. november 21., hétfő

Mogyorókrém / Nutella házilag, egyszerűen

Jellemzők: finom mogyorókrém olyan alapanyagokból, amelyeket a legtöbb boltban megtalálsz. Nem kell hozzá sem mogyoróolaj, sem sűrített (kondenzált) tej. Íze közel egyezik a bolti mogyorókrémekével.
Elkészítési idő: 60 perc 
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ***



Hozzávalók több mint 1 kg mogyorókrém elkészítéséhez:
  • 20 dkg mogyoróbél
  • 4 dl 3,5%-os zsírtartalmú tej
  • 10 dkg tejpor
  • 3 evőkanál, lehetőleg nem túl erős ízű méz
  • egy csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg nagyon jó minőségű, magas kakaótartalmú (55-75%) étcsokoládé apró kockákra törve, de nem keserűcsokoládé
  • 10 dkg kitűnő minőségű tejcsokoládé apró kockákra törve (pl. a sima Tibi, Milka)

Elkészítés:
  1. A tiszta mogyoróbelet helyezd 180 Celsius fokosra előmelegített sütőbe és pirítsd ott 10-12 percig.
  2. Amíg pörkölődik, tedd oda kis lángon főni a tejet a tejporral, a mézzel, a vaníliás cukorral és egy csipetnyi sóval. Folyamatosan kevergesd. Ha felforrt, s a tejpor feloldódott, húzd le a gázról az edényt.
  3. Gőz fölött (vagy mikrohullámú sütőben) olvaszd fel a két csokifélét. Keverd a kettőt homogén masszává.
  4. Daráld a mogyorót robotgép segítségével olyan kicsire, amennyire lehet. (Több gép porítani is tudja.)
  5. Add a mogyoróporhoz az olvasztott csokoládét. A keveréssel ne állj le.
  6. Amikor már egynemű a csoki és a mogyoró, add hozzá a langyos tejkeveréket és mixeld a hozzávalókat simára.
  7. Töltsd két üvegbe a kész mogyorókrémet. Az üvegeket tárold hűtőszekrényben!
  8. Jó étvágyat a házi finomsághoz!