2011. november 21., hétfő

Citromos tengeri hal

Jellemzők: könnyű, lágy ízű, egészséges, értékes tápanyagokban gazdag és zsírszegény fogás. Többféle köret mellé adhatod. (Ha a halfilé vastagabb, akkor tovább kell sütnöd!)
Elkészítési idő: 25-30 perc sütéssel együtt   
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 60-80 dkg tengeri halfilé (fehér húsú, mirelit) kiengedve
  • 1 citrom leve és héja (lehetőleg kezeletlen)
  • 1 teáskanál (tengeri) só
  • 1 gerezd fokhagyma alaposan összezúzva (vagy fél teáskanál fokhagymapor)
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 5 dkg vaj felolvasztva + 2 dkg a tepsi vagy tál kikenéséhez
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés:
  1. Melegítsd elő a sütőt 200 Celsius fokosra.
  2. Keverd össze az 5 dkg olvasztott vajat a citromlével, a citromhéjjal és a sóval.
  3. A kisebb darab vajjal kenj ki egy kisebb tepsit vagy egy sütőtálat.
  4. Dörzsöld a halhúsba a citromos vajat és helyezd a filészeleteket egymás mellé a tepsiben.
  5. Szórd a zsemlemorzsa, a pirospaprika és a zúzott fokhagyma keverékét a húsra egyenletesen.
  6. Told a sütőbe a tepsit / tálat 15 percre (vastagabb halszeletek esetén 18-20 percre).
  7. Fogyaszd melegen! Jó étvágyat!

Egyéb elnevezések: Citromos sült hal egyszerűen