2011. november 21., hétfő

Mézeskalácsszelet citrommázzal (egyszerű süti)

Jellemzők: könnyen elkészíthető, kevert tészta alapú sütemény. A citrommázat nem muszáj rá elkészíteni, ha gyorsan szeretnél az asztalra varázsolni valami könnyű finomságot. A mézeskalács-fűszerkeverék helyett csak fahéjat is használhatsz.
Elkészítési idő: 15 perc előkészületek + 30 perc sütés  
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: *****

Hozzávalók:
  • 20 dkg kristálycukor
  • 12,5 dkg nem hideg sütőmargarin (fél kockamargarin)
  • 30 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1,5 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 0,5 teáskanál fahéj
  • 2,5 dl tej
  • 0,5 tasaknyi sütőpor
  • 1 csipetnyi só
  • a citrommázhoz: 20 dkg átszitált porcukor, 1 citrom reszelt héja és leve, kevés víz.
  • egy kisebb, de mély tepsi zsiradékkal kikenve és liszttel behintve.

Elkészítés:
  1. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokosra.
  2. Tedd a margarint, a cukrot, a sót és a lisztet egy keverőtálba. Robotgéppel addig mixeld ezeket, amíg prézliszerű anyagot nem kapsz.
  3. A "zsemlemorzsa" felével óvatosan, de egyenletesen tapaszd ki a tepsi alját. (A képen is látható ez a réteg.)
  4. A sütőport keverd el a tejben. 
  5. A mixerrel dolgozd a maradék lisztes keverékhez a tojást és a fűszereket, majd kis adagokban a sütőporos tejet. A végeredmény kissé darabos lesz, de ennek így kell lennie!
  6. Öntsd a masszát az alsó rétegre. Told a sütit az előmelegített sütőbe 30 percre. A 30. percben végezz fogpiszkálópróbát. Ha még ragad a sütemény közepe, tartsd a meleg sütőben pár percig.
  7. A citromos mázhoz keverd el a hozzávalókat annyi vízzel, hogy sűrű, kenhető egyveleget kapj. Vond be egyenletes rétegben a kész sütemény tetejét.
  8. Szeleteld akkor, ha már kihűlt. Jó étvágyat!

Egyéb elnevezések: puha mézeskalács szelet, hamis mézeskalács, fahéjas szelet, fahéjas süti citromos mázzal.