Elkészítési idő: 15 perc előkészületek + 30 perc sütés
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: *****
Hozzávalók:
- 20 dkg kristálycukor
- 12,5 dkg nem hideg sütőmargarin (fél kockamargarin)
- 30 dkg liszt
- 1 tojás
- 1,5 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
- 0,5 teáskanál fahéj
- 2,5 dl tej
- 0,5 tasaknyi sütőpor
- 1 csipetnyi só
- a citrommázhoz: 20 dkg átszitált porcukor, 1 citrom reszelt héja és leve, kevés víz.
- egy kisebb, de mély tepsi zsiradékkal kikenve és liszttel behintve.
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokosra.
- Tedd a margarint, a cukrot, a sót és a lisztet egy keverőtálba. Robotgéppel addig mixeld ezeket, amíg prézliszerű anyagot nem kapsz.
- A "zsemlemorzsa" felével óvatosan, de egyenletesen tapaszd ki a tepsi alját. (A képen is látható ez a réteg.)
- A sütőport keverd el a tejben.
- A mixerrel dolgozd a maradék lisztes keverékhez a tojást és a fűszereket, majd kis adagokban a sütőporos tejet. A végeredmény kissé darabos lesz, de ennek így kell lennie!
- Öntsd a masszát az alsó rétegre. Told a sütit az előmelegített sütőbe 30 percre. A 30. percben végezz fogpiszkálópróbát. Ha még ragad a sütemény közepe, tartsd a meleg sütőben pár percig.
- A citromos mázhoz keverd el a hozzávalókat annyi vízzel, hogy sűrű, kenhető egyveleget kapj. Vond be egyenletes rétegben a kész sütemény tetejét.
- Szeleteld akkor, ha már kihűlt. Jó étvágyat!
Egyéb elnevezések: puha mézeskalács szelet, hamis mézeskalács, fahéjas szelet, fahéjas süti citromos mázzal.