2011. november 8., kedd

Meggyes császármorzsa egyszerűen

Jellemzők: főételként vagy desszertként adható gyümölcsös finomság. 
Elkészítési idő: 25 perc 
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók négy adaghoz: 
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 3 evőkanál búzadara
  • 3 tojássárgája
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 3 tojásfehérje kemény habbá verve
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 dl tej
  • 1 pohár natúr joghurt (150 g)
  • reszelt citromhéj
  • őrölt fahéj (opcionális)
  • 5 dkg vaj / margarin
  • csipetnyi só
  • 30 dkg friss vagy fagyasztott, magozott meggy apró darabokra vágva, vagy egy meggybefőtt tartalma lecsöpögtetve és darabokra vágva


Elkészítés:
  1. A tojássárgájákat kavard habosra a cukorral.
  2. Add hozzá az elegyhez a tejet, a joghurtot, a lisztet, a grízt, a sütőport és egy kevéske sót. Jól keverd össze.
  3. Ízesítsd fahéjjal, citromhéjjal.
  4. Keverd el benne a tojásfehérjehabot, majd a meggydarabokat is.
  5. Egy nagyobb átmérőjű serpenyőben olvaszd fel a zsiradékot, majd öntsd rá a császármorzsa tésztáját. Takaréklángon süsd, s időnként kevergesd meg. Akkor jó, ha morzsákra esik szét a smarni.
Egyéb elnevezések: Meggyes smarni