Elkészítési idő: 25 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****
Hozzávalók négy adaghoz:
- 2 evőkanál finomliszt
- 3 evőkanál búzadara
- 3 tojássárgája
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 3 tojásfehérje kemény habbá verve
- 4 evőkanál cukor
- 4 dl tej
- 1 pohár natúr joghurt (150 g)
- reszelt citromhéj
- őrölt fahéj (opcionális)
- 5 dkg vaj / margarin
- csipetnyi só
- 30 dkg friss vagy fagyasztott, magozott meggy apró darabokra vágva, vagy egy meggybefőtt tartalma lecsöpögtetve és darabokra vágva
Elkészítés:
- A tojássárgájákat kavard habosra a cukorral.
- Add hozzá az elegyhez a tejet, a joghurtot, a lisztet, a grízt, a sütőport és egy kevéske sót. Jól keverd össze.
- Ízesítsd fahéjjal, citromhéjjal.
- Keverd el benne a tojásfehérjehabot, majd a meggydarabokat is.
- Egy nagyobb átmérőjű serpenyőben olvaszd fel a zsiradékot, majd öntsd rá a császármorzsa tésztáját. Takaréklángon süsd, s időnként kevergesd meg. Akkor jó, ha morzsákra esik szét a smarni.
Egyéb elnevezések: Meggyes smarni