2011. november 20., vasárnap

Mazsolás puffancsok (kelesztés nélküli élesztős süti)

Jellemzők: gyors, édes, kelt tészta alapú sütemény házilag. Ha elkészült, lekvárral, mézzel, mogyorókrémmel megkenheted. Forró kakaó, karamellás tej mellé is isteni. Karácsonykor, egyéb ünnepnapon, hétvégén reggelire adhatod, a mazsolát más aszalt gyümölccsel is helyettesítheted. Keleszteni nem kell. 
Elkészítési idő: 50 perc sütéssel együtt
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: *****


Hozzávalók 16 zsemleméretű puffancshoz:
  • 45 dkg búzafinomliszt + liszt a nyújtóshoz
  • 1 tasak szárított élesztő 
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 csipetnyi só
  • 2 evőkanál cukor
  • 7 dkg puha vaj vagy sütőmargarin
  • 1 evőkanál cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 3,5 dl zsírszegény langyos tej
  • csipetnyi fahéj

Elkészítés:
  1. Az átmosott mazsolát hagyd állni 10-15 percig a felmelegített tejben.
  2. Melegítsd elő a sütőt 220 Celsius fokosra.
  3. Szitáld egy tálba a lisztet. Szórd hozzá az élesztőport, a sütőport, a sót, a fahéjat és a cukrot, majd keverd el a zsiradékkal.
  4. Apránként adagolva dolgozd a liszthez a mazsolás tejet. 
  5. Gyúrj a hozzávalókból könnyű, nem ragadós tésztát. Ha nem lenne elég könnyed és lágy, adj még hozzá egy-két evőkanál langyos tejet vagy vizet.
  6. A masszát nyújts ki egy kilisztezett deszkán 2 cm vastagságúra. Egy nagyobb átmérőjű pogácsaszaggató vagy egy belisztezett szájú pohár segítségével szaggass belőle ki karikákat.
  7. Tedd a tésztakorongokat zsiradékkal vékonyan kikent, enyhén belisztezett lemeztepsire. Nem baj, ha a korongok "közeli szomszédok" lesznek. Takard le a tepsit egy tiszta konyharuhával, s hagyd állni a puffancstésztát 10 percig.
  8. Told a sütőbe a tepsit. Kb. 12 perc alatt a puffancsok megnőnek és világos aranybarnák lesznek.
  9. Hűlés után azonnal fogyasztandó. Csak frissen finom. A maradék darabokat ne tárold, hanem fagyaszd le, s szükség esetén mikrózva olvaszd ki. Jó étvágyat! 

Egyéb elnevezések: mazsolás zsemle