Elkészítési idő: 50 perc sütéssel együtt
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: *****
Hozzávalók 16 zsemleméretű puffancshoz:
- 45 dkg búzafinomliszt + liszt a nyújtóshoz
- 1 tasak szárított élesztő
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 csipetnyi só
- 2 evőkanál cukor
- 7 dkg puha vaj vagy sütőmargarin
- 1 evőkanál cukor
- 5 dkg mazsola
- 3,5 dl zsírszegény langyos tej
- csipetnyi fahéj
Elkészítés:
- Az átmosott mazsolát hagyd állni 10-15 percig a felmelegített tejben.
- Melegítsd elő a sütőt 220 Celsius fokosra.
- Szitáld egy tálba a lisztet. Szórd hozzá az élesztőport, a sütőport, a sót, a fahéjat és a cukrot, majd keverd el a zsiradékkal.
- Apránként adagolva dolgozd a liszthez a mazsolás tejet.
- Gyúrj a hozzávalókból könnyű, nem ragadós tésztát. Ha nem lenne elég könnyed és lágy, adj még hozzá egy-két evőkanál langyos tejet vagy vizet.
- A masszát nyújts ki egy kilisztezett deszkán 2 cm vastagságúra. Egy nagyobb átmérőjű pogácsaszaggató vagy egy belisztezett szájú pohár segítségével szaggass belőle ki karikákat.
- Tedd a tésztakorongokat zsiradékkal vékonyan kikent, enyhén belisztezett lemeztepsire. Nem baj, ha a korongok "közeli szomszédok" lesznek. Takard le a tepsit egy tiszta konyharuhával, s hagyd állni a puffancstésztát 10 percig.
- Told a sütőbe a tepsit. Kb. 12 perc alatt a puffancsok megnőnek és világos aranybarnák lesznek.
- Hűlés után azonnal fogyasztandó. Csak frissen finom. A maradék darabokat ne tárold, hanem fagyaszd le, s szükség esetén mikrózva olvaszd ki. Jó étvágyat!
Egyéb elnevezések: mazsolás zsemle