2011. november 20., vasárnap

Ludaskása olcsón

Jellemzők: hagyományos magyar rizses, zöldséges egytálétel, "jóárasítva".
Elkészítési idő: 20 perc előkészület + 70-80 perc főzés
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók négy adaghoz:
  • 1 kg libaszárnytő megtisztítva
  • 1 hízott libafarhát (a húsboltokban olcsón kapható) hája / vagy két evőkanál zsiradék
  • 30 dkg rizs többször átmosva, leszűrve
  • 3-4 sárgarépa megtisztítva, nagyobb karikákra vágva
  • 2 nagyobb petrezselyemgyökér (fehérrépa), megtisztítva, nagyobb karikákra vágva
  • 1 kisebb zellergumó megtisztítva, darabokra vágva
  • 1 kisebb, nem fás karalábé megtisztítva, nagyobb darabokra vágva
  • 2 nagy fej vöröshagyma megtisztítva, apró kockákra vágva
  • őrölt fekete bors
  • őrölt pirospaprika
  • 1 maroknyi friss petrezselyemzöld apróra metélve
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 2 húsleveskocka

Elkészítés:
  1. A libafarhát háját szedd le. (A farhátra nincs szükség az ételhez, de levest lehet belőle főzni.)
  2. Tisztítsd meg a hájat és olvaszd ki a zsírját egy edényben.
  3. A hagymát pirítsd meg a zsiradékon, majd hintsd meg pirospaprikával.
  4. Tedd az edénybe a libaszárnytöveket és a leveszöldséget. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Ízesítsd borssal, a fokhagymával, valamint a két húsleveskockával. Párold lassú tűzön, letakarva.
  5. Ha a hús félpuha, add hozzá a rizst és a petrezselyemzöldet, majd (attól függően, hogy a húson mennyi lé van) öntsd fel vízzel.
  6. Párold puhára a hozzávalókat gyenge lángon, az edényt a fedőjével letakarva. Akkor jó a ludaskása, ha lucskosabb (de a rizs nem főtt szét).
  7. Jó étvágyat!