Elkészítési idő: 20 perc előkészület + 70-80 perc főzés
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: ****
Hozzávalók négy adaghoz:
- 1 kg libaszárnytő megtisztítva
- 1 hízott libafarhát (a húsboltokban olcsón kapható) hája / vagy két evőkanál zsiradék
- 30 dkg rizs többször átmosva, leszűrve
- 3-4 sárgarépa megtisztítva, nagyobb karikákra vágva
- 2 nagyobb petrezselyemgyökér (fehérrépa), megtisztítva, nagyobb karikákra vágva
- 1 kisebb zellergumó megtisztítva, darabokra vágva
- 1 kisebb, nem fás karalábé megtisztítva, nagyobb darabokra vágva
- 2 nagy fej vöröshagyma megtisztítva, apró kockákra vágva
- őrölt fekete bors
- só
- őrölt pirospaprika
- 1 maroknyi friss petrezselyemzöld apróra metélve
- 1 gerezd fokhagyma összezúzva
- 2 húsleveskocka
Elkészítés:
- A libafarhát háját szedd le. (A farhátra nincs szükség az ételhez, de levest lehet belőle főzni.)
- Tisztítsd meg a hájat és olvaszd ki a zsírját egy edényben.
- A hagymát pirítsd meg a zsiradékon, majd hintsd meg pirospaprikával.
- Tedd az edénybe a libaszárnytöveket és a leveszöldséget. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Ízesítsd borssal, a fokhagymával, valamint a két húsleveskockával. Párold lassú tűzön, letakarva.
- Ha a hús félpuha, add hozzá a rizst és a petrezselyemzöldet, majd (attól függően, hogy a húson mennyi lé van) öntsd fel vízzel.
- Párold puhára a hozzávalókat gyenge lángon, az edényt a fedőjével letakarva. Akkor jó a ludaskása, ha lucskosabb (de a rizs nem főtt szét).
- Jó étvágyat!