2011. november 13., vasárnap

Tejfölleves egyszerűen

Jellemzők: köménymagos ízesítésű krémleves
Elkészítési idő: 25-30 perc
Nehézségi fok: közepesen egyszerű 
Olcsósági faktor: *****

Hozzávalók négy adaghoz:
  • 1 pohár (175 gramm) tejföl
  • 1 evőkanál étolaj vagy sertészsír
  • 1 kicsi fej vöröshagyma lereszelve
  • 1 mokkáskanálnyi őrölt köménymag
  • 1 mokkáskanálnyi cukor
  • 1 mokkáskanál őrölt édesnemes pirospaprika
  • 1 evőkanál ételízesítő
  • 2 tojássárgája
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 mokkáskanálnyi cukor
  • só ízlés szerint
  • ecet ízlés szerint
  • snidling vagy zöldhagyma felaprítva
  • pirítóskockák a tálaláshoz

Elkészítés:
  1. A zsiradékon pirítsd meg a hagymát, majd add hozzá a pirospaprikát és a köménymagot.
  2. Engedd fel egy liter vízzel. Forrald kb. 5 percig, ízesítsd ételízesítővel, cukorral és ecettel.
  3. Amíg forr, keverd el a tojássárgájákat a liszttel, majd a tejföllel csomómentesre. Kevés vízzel hígítsd fel.
  4. Vedd le a tűzről a levest, s öntsd bele a sűrítőanyagot. Jól keverd össze, majd tedd vissza a tűzhelyre.
  5. Folyamatos kevergetés mellett sűrítsd be a levest lassú tűzön tartva. Forrald 2-3 percig.
  6. Ha nem elég "kontrasztos" az íze, ízesítsd még további sóval, ecettel vagy cukorral.
  7. Tálald a levest aprított zöldhagymával és apró pirítóskockákkal megszórva.
  8. Jó étvágyat!

Egyéb elnevezések: köménymagos krémleves, köménymagos tejfölleves, tejfölös krémleves.