Elkészítési idő: 25-30 perc
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: *****
Hozzávalók négy adaghoz:
- 1 pohár (175 gramm) tejföl
- 1 evőkanál étolaj vagy sertészsír
- 1 kicsi fej vöröshagyma lereszelve
- 1 mokkáskanálnyi őrölt köménymag
- 1 mokkáskanálnyi cukor
- 1 mokkáskanál őrölt édesnemes pirospaprika
- 1 evőkanál ételízesítő
- 2 tojássárgája
- 1 evőkanál liszt
- 1 mokkáskanálnyi cukor
- só ízlés szerint
- ecet ízlés szerint
- snidling vagy zöldhagyma felaprítva
- pirítóskockák a tálaláshoz
Elkészítés:
- A zsiradékon pirítsd meg a hagymát, majd add hozzá a pirospaprikát és a köménymagot.
- Engedd fel egy liter vízzel. Forrald kb. 5 percig, ízesítsd ételízesítővel, cukorral és ecettel.
- Amíg forr, keverd el a tojássárgájákat a liszttel, majd a tejföllel csomómentesre. Kevés vízzel hígítsd fel.
- Vedd le a tűzről a levest, s öntsd bele a sűrítőanyagot. Jól keverd össze, majd tedd vissza a tűzhelyre.
- Folyamatos kevergetés mellett sűrítsd be a levest lassú tűzön tartva. Forrald 2-3 percig.
- Ha nem elég "kontrasztos" az íze, ízesítsd még további sóval, ecettel vagy cukorral.
- Tálald a levest aprított zöldhagymával és apró pirítóskockákkal megszórva.
- Jó étvágyat!
Egyéb elnevezések: köménymagos krémleves, köménymagos tejfölleves, tejfölös krémleves.