2011. november 27., vasárnap

Marhahúsleves egyszerűen

Jellemzők: magyar konyhánk egyik alapvető levese. Sajnos a marhahús egyáltalán nem olcsó, ám ha levesnek főzöd, egyből két fogást nyerhetsz: a léből kiemelt omlós marhadarab jól passzol az iskolai menzákból ismert főtt krumpli + mártás párosításhoz, tölthető vele sós palacsinta vagy más sós tészta, készülhet a maradékából fasírt, illetve egyéb rakott étel is. 
Elkészítési idő: 200 perc
Nehézségi fok: egyszerű 
Olcsósági faktor: ***

Hozzávalók 8 adaghoz:
  • 80 dkg marha színhús megtisztítva, egészben
  • 2 - 3 db marha ritkacsont megtisztítva
  • 3-4 nagy sárgarépa megtisztítva, nagyobb darabokra vágva
  • 3 petrezselyemgyökér megtisztítva
  • 1 kicsi, nem fás karalábé megtisztítva, kettévágva
  • 1 kisebb zellergumó megtisztítva
  • 1 nagy fej vöröshagyma megtisztítva (ha marad rajta egy kis sárgásbarna héj, nem baj, mert szép színt kölcsönöz a levesnek)
  • 1 kisebb kelkáposzta egynegyede
  • só ízlés szerinti mennyiségben
  • 10 szem egész fekete bors
  • 1 zöldpaprika magházzal, hosszában kettévágva
  • 1 kisebb paradicsom
  • 1 szem burgonya meghámozva
  • 1 csokor zöldpetrezselyem átmosva
  • ételízesítő / húsleveskocka (opcionális)
  • a tálaláshoz: főtt cérnametélt

Elkészítés:
  1. A megtisztított húst és csontokat tedd egy leveses fazékba, majd engedd föl hideg vízzel. Lassú tűzön főzd körülbelül egy órát, a tetejét letakarni nem kell. (Az ízletes húsleves egyik titka a nagyon lassú főzés, a lének gyöngyöznie kell.)
  2. Távolítsd el a leves tetején képződő habot egy szűrőkanállal.
  3. Add a leveshez a zöldségeket (a kelkáposzta és a petrezselyemzöld kivételével), illetve a borsot. Sózd ízlésed szerint. Továbbra is kis lángon főzd még 90 percig, de most takard le a fazekat a tetejével félig.
  4. Tedd a levesbe a kettévágott krumplit, a cérnával átkötözött kelt, s az ugyancsak átkötött petrezselyemzöldet. Főzd további 30-35 percig. Ha nem elég ízes, sózd utána.
  5. Tálald a levest forrón, cérnatésztával, a húst és a zöldségeket szedd egy külön tálra. Jó étvágyat!
Összár: a marhahús típusától függően 1600 - 1900 Ft (2011)