Elkészítési idő: 200 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ***
Hozzávalók 8 adaghoz:
- 80 dkg marha színhús megtisztítva, egészben
- 2 - 3 db marha ritkacsont megtisztítva
- 3-4 nagy sárgarépa megtisztítva, nagyobb darabokra vágva
- 3 petrezselyemgyökér megtisztítva
- 1 kicsi, nem fás karalábé megtisztítva, kettévágva
- 1 kisebb zellergumó megtisztítva
- 1 nagy fej vöröshagyma megtisztítva (ha marad rajta egy kis sárgásbarna héj, nem baj, mert szép színt kölcsönöz a levesnek)
- 1 kisebb kelkáposzta egynegyede
- só ízlés szerinti mennyiségben
- 10 szem egész fekete bors
- 1 zöldpaprika magházzal, hosszában kettévágva
- 1 kisebb paradicsom
- 1 szem burgonya meghámozva
- 1 csokor zöldpetrezselyem átmosva
- ételízesítő / húsleveskocka (opcionális)
- a tálaláshoz: főtt cérnametélt
Elkészítés:
- A megtisztított húst és csontokat tedd egy leveses fazékba, majd engedd föl hideg vízzel. Lassú tűzön főzd körülbelül egy órát, a tetejét letakarni nem kell. (Az ízletes húsleves egyik titka a nagyon lassú főzés, a lének gyöngyöznie kell.)
- Távolítsd el a leves tetején képződő habot egy szűrőkanállal.
- Add a leveshez a zöldségeket (a kelkáposzta és a petrezselyemzöld kivételével), illetve a borsot. Sózd ízlésed szerint. Továbbra is kis lángon főzd még 90 percig, de most takard le a fazekat a tetejével félig.
- Tedd a levesbe a kettévágott krumplit, a cérnával átkötözött kelt, s az ugyancsak átkötött petrezselyemzöldet. Főzd további 30-35 percig. Ha nem elég ízes, sózd utána.
- Tálald a levest forrón, cérnatésztával, a húst és a zöldségeket szedd egy külön tálra. Jó étvágyat!
Összár: a marhahús típusától függően 1600 - 1900 Ft (2011)