2011. november 27., vasárnap

Diós répatorta

Jellemzők: finom és olcsó torta. Ha a csemete nem szívesen nyomja le a torkán a sárgarépát, répatorta formájában fontos karotinokhoz juthat. A vörösessárga gyökér színanyagai antioxidáns, rákmegelőző hatásúak, s védik az immunrendszert is.
Elkészítési idő: 70 perc 
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók egy kisebb tortához (nagyobb tortalaphoz számold mindennek a dupláját):
  • 2 nagyobb sárgarépa kis lyukú reszelőn lereszelve
  • 20 dkg kristálycukor
  • 10 dkg durvára vágott dió
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 1,5 dl étolaj
  • 1 csipetnyi só
  • 15 dkg búzafinomliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • a cukormázhoz: 1 tojásfehérje 12 dkg átszitált porcukorral és fél citrom reszelt héjával sűrű masszává kikeverve (opcionális)
  • 5 dkg durvára vágott dió a cukormáz megszórásához (opcionális)
  • egy kisebb, kerek tortalap-sütőforma zsiradékkal kikenve VAGY egy kicsi, de mély tepsi zsiradékkal kikenve 

Elkészítés:
  1. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokosra.
  2. A dió és a répa kivételével helyezd az összes hozzávalót egy keverőtálba, majd egy kis sebességre állított keverőgéppel dolgozd egyneművé össze ezeket. (Esetleg egy kézi habverőt is használhatsz.) 
  3. Add a diót és a reszelt répát a masszához, majd keverd el.
  4. Öntsd a tésztát a kikent sütőformába vagy tepsibe. 
  5. Süsd a süteményt kb. 45 percig az előmelegített sütőben.
  6. A kihűlt tortalap tetejét kend meg a cukormázzal, majd szórd rá a diódarabokat. Jó étvágyat!

Összár: 500 - 600 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: diós sárgarépatorta