Elkészítési idő: 2,5 - 3 óra
Nehézségi fok: bonyolult
Olcsósági faktor: *****
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 30 dkg liszt + még egy kevés a tészta kinyújtásához, olaj a sütéshez, só, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor.
Elkészítés:
- A krumplit vágd kockákra és főzd meg enyhén sós vízben. Nyomd össze még melegen, de mindenképpen hűtsd ki langyosra.
- Az élesztőt morzsold bele 1,5 dl kézmeleg, enyhén cukros vízbe. Keverd el két evőkanál liszttel. Pihentesd a kovászt meleg helyen 20 percig.
- Az összenyomott krumplit dolgozd össze a liszttel, a kovásszal, egy teáskanál sóval és 1 dl langyos vízzel. Gyúrd össze az összetevőket nagyon alaposan (vagy használd a kenyérsütőgép dagasztó funkcióját). Formázd cipóvá a masszát, szórd meg liszttel és tedd letakarva meleg helyre 1 órát kelni.
- A tésztát nyújtsd ki 1 cm - 1,2 cm vastagra egy lisztezett deszkán. Egy nagyobb átmérőjű bögre vagy pohár segítségével szaggass ki belőle korongokat.
- A tésztalapokat keleszd még további fél órán át letakarva.
- Hevíts fel olajat, majd a megkelt cipócskákat az ujjaiddal széthúzva egyenként dobd a forró zsiradékba.
- Szedd konyhai papírtörlőre, hogy felitasd a felesleges olajat.
- Tálald fokhagymával, tejföllel, sajttal, meleg teával. Jó étvágyat!
- A megmaradt lángosok a fagyasztóban két hónapig elállnak. Tedd őket erős nejlonzsákokba. Ha mikróban olvasztod fel őket, friss állagot nyernek.
Egyéb elnevezések: burgonyás lángos