Elkészítési idő: kb. 100 perc
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: ****
Hozzávalók a vaníliás krémhez:
- 8 db tojássárgája
- 8 db tojásfehérje kemény habbá verve
- 18 dkg liszt
- 1 liter tej
- 20 dkg cukor
- 2 tasak Bourbon-vaníliás cukor + 2 tasak normál vaníliás cukor (vagy négy normál / négy Bourbon, vagy 25 dkg cukor + 1 vaníliarúd bele)
- csipetnyi só
Hozzávalók 2 piskótalaphoz:
- 2 x 4 db tojásfehérje
- 2 x 4 db tojássárgája
- 2 x 8 dkg kristálycukor
- 2 x 12 dkg búzafinomliszt
- 2 x csipetnyi só
- sütőpapír
- porcukor a hintéshez
- egy enyhén nedves, tepsiméretű konyharuha
Elkészítés:
- A krémhez: a tojássárgájákat keverd csomómentesre a liszttel, a cukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel. Alacsony lángon tartva, folyamatos kevergetés mellett főzd sűrűre egy edényben. Ha elkészült, hagyd hűlni egy kicsit.
- A tészta hozzávalóiból készíts a szokásos módon egy-egy vékony, tepsi méretű piskótalapot. A tepsit béleld ki sütőpapírral sütés előtt.
- Az első piskótalapot csavard egy tiszta, enyhén nedves konyharuhába, vagy, ha két egyforma méretű tepsid van, takard le az első kisült lap tetejét a nedves ruhával.
- Ha kihűlt a krém, a tojásfehérjék keményre vert habját elegyítsd benne.
- A sűrű krémet oszlasd el egyenletesen a második, még tepsiben lévő meleg tésztalapon.
- A bugyolált tésztalapot csomagolt ki és vágd egyforma méretű négyzetekre, majd rakd ki őket a habkrémen.
- A négyzetek illesztései mentén vizes késsel könnyen vághatóvá válik a sütemény.
- Tedd hűtőszekrénybe a kész krémest kb. 30 percre.
- Tálald porcukorral meghintve. Jó étvágyat!