2011. november 18., péntek

Csőben sült kukorica (finom, különleges egytálétel)

Jellemzők: ízletes köret sült húsok mellé, de önmagában is fogyasztható egytálétel. Sült hús vagy csirkemellfilé darabjaival, kolbászkarikákkal tovább gazdagíthatod, reszelt szerecsendióval, aprított petrezselyemmel, hagymakockákkal intenzívebb ízűvé teheted.
Elkészítési idő: kb. 90 perc
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók négy-hat adaghoz:
  • 1 kg morzsolt mirelit csemegekukorica (nem kemény szemű!)
  • 2 dl tej
  • 3 dl víz
  • 1 pohár tejföl (175 g)
  • 2 evőkanál étolaj
  • 3 tojássárgája
  • 3 tojásfehérje kemény habbá verve
  • 2 evőkanál kukoricaliszt (vagy búzafinomliszt)
  • őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál cukor
  • 10 dkg reszelt kemény sajt (pl. trappista)

Elkészítés:
  1. Tedd oda egy lábasban a kukoricát főni annyi enyhén sós, enyhén cukros vízben, hogy ellepje. Főzd a felforrás után számítva 10 percig, majd szűrd le.
  2. A kukoricalisztet keverd csomómentesre a tojássárgákkal. Hígítsd fel a tejjel, 3 dl vízzel, sózd és borsozd meg, majd alacsony lángon tartva, folyamatos kevergetés mellett sűrítsd be.
  3. Ha a mártás kihűlt, keverd el benne a tejfölt, majd a tojásfehérjehabot. 
  4. Egy tűzállótál vagy egy kisebb tepsi alján folyass szét egy evőkanálnyi étolajat. Halmozd rá a lecsöpögtetett kukoricaszemek felét, illetve locsold meg a mártás felével.
  5. Következik a második kukoricaréteg, amelyet a mártás maradékával kell leöntened.
  6. Végül szórd meg az étel tetejét a reszelt sajttal egyenletesen, s told a tálat kb. 180 fokos, előmelegített sütőbe kb. 30-35 percre, amíg a sajt meg nem pirul.
  7. Jó étvágyat!

Egyéb elnevezések: sajtos - tojásos kukorica, rakott kukorica.