Elkészítési idő: kb. 90 perc
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: ****
Hozzávalók négy-hat adaghoz:
- 1 kg morzsolt mirelit csemegekukorica (nem kemény szemű!)
- 2 dl tej
- 3 dl víz
- 1 pohár tejföl (175 g)
- 2 evőkanál étolaj
- 3 tojássárgája
- 3 tojásfehérje kemény habbá verve
- 2 evőkanál kukoricaliszt (vagy búzafinomliszt)
- só
- őrölt fekete bors
- 1 teáskanál cukor
- 10 dkg reszelt kemény sajt (pl. trappista)
Elkészítés:
- Tedd oda egy lábasban a kukoricát főni annyi enyhén sós, enyhén cukros vízben, hogy ellepje. Főzd a felforrás után számítva 10 percig, majd szűrd le.
- A kukoricalisztet keverd csomómentesre a tojássárgákkal. Hígítsd fel a tejjel, 3 dl vízzel, sózd és borsozd meg, majd alacsony lángon tartva, folyamatos kevergetés mellett sűrítsd be.
- Ha a mártás kihűlt, keverd el benne a tejfölt, majd a tojásfehérjehabot.
- Egy tűzállótál vagy egy kisebb tepsi alján folyass szét egy evőkanálnyi étolajat. Halmozd rá a lecsöpögtetett kukoricaszemek felét, illetve locsold meg a mártás felével.
- Következik a második kukoricaréteg, amelyet a mártás maradékával kell leöntened.
- Végül szórd meg az étel tetejét a reszelt sajttal egyenletesen, s told a tálat kb. 180 fokos, előmelegített sütőbe kb. 30-35 percre, amíg a sajt meg nem pirul.
- Jó étvágyat!
Egyéb elnevezések: sajtos - tojásos kukorica, rakott kukorica.